top of page
Kyfanta Logo.jpg

Η έκδοση ξεχωριστών βιβλίων που θα προκαλούν αίσθηση.

E-mail button Kyfanta.png
Facebook button Kyfanta.png
H Ομορφιά στις Σκιές.jpg

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΟΤΘΙΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ
Επιμέλεια: Ευλαμπία Τσιρέλη
ISBN: 978-618-5602-10-9 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 212              Τιμή.: € 13

Στα διηγήματα αυτού του βιβλίου θα συναντήσετε τη γοτθική ατμόσφαιρα, τη γοητεία του σκοταδιού, τον έρωτα και τον ρομαντισμό, τη λυρική γλώσσα, γραφικούς δανδήδες και εύθραυστες δεσποσύνες, επαύλεις, κεριά, φορέματα και άμαξες, όλα ωστόσο κρυψώνες για τη σήψη της κοινωνίας, την παρακμή του ψυχικού πλούτου, τις επιφανειακές σχέσεις συμφέροντος, τις προδοσίες, τις δολοφονίες και τις εμμονές, όλα καλά κρυμμένα κατακάθια κάτω από το πέπλο του καθωσπρεπισμού και της αριστοκρατίας.

Οι γοτθικές αυτές ιστορίες αγγίζουν βασικά φιλοσοφικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα. Ο σκοπός είναι να δούμε τη γοητεία του σκοταδιού και την αλήθεια που κρύβει μέσα του και να σταθούμε με λίγο πιο κριτική ματιά απέναντι στην επιφάνεια και σε αυτό που φαίνεται.

Συγγραφείς: Έφη Γροσδάνη, Ειρήνη Δεμέστιχα, Άγγελος Ζαχαρίου, Ρέα Ζάχου, Αγγελική Ζευγολάτη, Σαββίνα Ζήκου, Ευανθία Κουτσιμάρη, Φωτεινή Μονέδα, Γιώργος Παράσχος, Βαλασία Παρταλιού, Κωστής Πετρίδης, Δημήτρης Ράπτης, Ιωάννα Τζώτζη, Ιορδάνης Τσαπανίδης, Χαρά Χασόγια

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ.jpg

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΣ
Παναγιώτα Παπαδοπούλου
ISBN: 978-618-5602-08-6 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 252              Τιμή.: € 13

Ο μετεωρισμός αναπόφευκτος και η υποβολή μέσω της γλώσσας γίνεται καθοριστικό κομμάτι στην ποιητική δημιουργία, με όχημα τον αυτοσαρκασμό και την ειρωνεία. «Μοναδικός “μαιτρ του φάλτσου”, ο αιρετικός Χαλκιδαίος, εκφράζει τη συγκρουσιακή σχέση του με την πραγματικότητα, εξωτερική και εσωτερική, συμπεριλαμβανομένου και του ποιητικού λόγου, και συνάμα ξεπερνάει τα αδιέξοδα του με ένα “φάλτσο”: το έργο του».

Ο Γιάννης Σκαρίμπας απέδωσε με μοναδικό τρόπο αυτήν την σπασμωδικότητα και αποσπασματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ματαιότητας που εκφράζει κάθε φορά η αναζήτηση της ταυτότητας, του ρόλου που επιτελεί ο άνθρωπος στον κόσμο, ποιος είναι και πού πηγαίνει. Με όχημα την ιδιαίτερη γλώσσα, που χρησιμοποιεί, ο Σκαρίμπας, προέβαλλε την ίδια την ιδιοσυγκρασία του και τα πιστεύω του. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων στοιχείων ‒νεολογισμοί, λαϊκές εκφράσεις, αργκό διάλεκτος, ξένες λέξεις‒ μαζί με λέξεις που πλάθει ο ίδιος προσπαθώντας να εκφράσει όχι μόνο το κατακερματισμένο σύμπαν μέσα στο οποίο ζει, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο μέσα στη διάλυσή του.

ΤΕΤΡΑΚΙΣ.jpg

ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ!
Η δηλητηριάστρια της Μάνης
Παναγιώτης Γιαννουλέας

ISBN: 978-618-5602-07-9 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 320              Τιμή.: € 15

Η Αικατερίνη Δημητρέα, η «δηλητηριάστρια της Μάνης», όπως έχει καταγραφεί στα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας η ηρωίδα του παρόντος μυθιστορήματος.
 

Είναι η πρώτη Ελληνίδα κατά συρροή δολοφόνος και η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην Ελλάδα.

Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, μονοπωλούσε τα δημοσιεύματα τόσο του τοπικού όσο και του αθηναϊκού Τύπου. Ακόμα και σήμερα, εφημερίδες, sites και τηλεοπτικές εκπομπές, ασχολούνται συχνά με τη «δηλητηριάστρια της Μάνης».
 

Τα πραγματικά γεγονότα εκείνης της εποχής, τα οποία ο συγγραφέας έζησε στο εφηβικά του χρόνια, υπεισέρχεται η μυθοπλασία…

Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη των θυμάτων της δηλητηριάστριας.

ΦΟΝΙΣΣΕΣ 2η Έκδοση.jpg

ΦΟΝΙΣΣΕΣ (2η Έκδοση Συμπληρωμένη)
Νίνα Κουλετάκη
εισαγωγή: Γιάννης Πανούσης
εικονογράφηση: Γιώργος Παπαθεοδώρου
ISBN: 978-618-5602-06-2 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 588              Τιμή.: € 25

Στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου ΦΟΝΙΣΣΕΣ έχουν επικαιροποιηθεί εννέα περιπτώσεις φονισσών και έχει προστεθεί μία νέα. Επίσης υπάρχουν επτά νέα σκίτσα.

Ο βίος και τα έργα σαράντα και πλέον γυναικών δολοφόνων που έδρασαν ανά την υφήλιο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια.

Σκοτώνουν για λόγους ερωτικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς, ρατσιστικούς. Ενίοτε σκοτώνουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Σκοτώνουν ακόμη και χωρίς λόγο.
Δολοφονούν γονείς, συγγενείς, συζύγους, εραστές, αντιπάλους, εχθρούς, φίλους, αφεντικά, ανθρώπους που φροντίζουν. Δολοφονούν παιδιά. Τα δικά τους και άλλων.
Γίνονται φόνισσες σε όλες τις ηλικίες, από μικρά κορίτσια μέχρι ηλικιωμένες γυναίκες.
Χρησιμοποιούν δηλητήρια, μαχαίρια, τσεκούρια, σφυριά, διάφορα αντικείμενα, φάρμακα, σχοινιά, πυροβόλα όπλα, τα γυμνά τους χέρια.
Βρίσκονται σε μανία, σε υστερία, σε κατάθλιψη, σε απόλυτη ηρεμία.
Είναι θεότρελες και έχουν σώας τας φρένας.
Κατάγονται από όλες τις χώρες, ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Δυο χιλιετίες, που οι φόνισσες τις διάβηκαν αφήνοντας ματωμένα χνάρια.

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 07.2)

Μαίρη Γκρι.jpg

ΜΑΙΡΗ ΓΚΡΙ
Φωτεινή Ναούμ
ISBN: 978-618-5602-05-5 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 156              Τιμή.: € 11

Η Μαίρη είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη στον μικρόκοσμό της. Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη. Ιδιότητες που απομυζούν την πραγματική της σύσταση. Της λείπει ο έρωτας, η αγκαλιά, το σεξ.

Και τότε, της γίνεται η πρόταση να κάνει ένα ταξίδι επαγγελματικό, που υπόσχεται και άλλα. Πόσο εύκολο είναι για τη μέση γυναίκα να τους αφήσει όλους και να φύγει; Τι χρειάζεται να ρισκάρει για να κερδίσει αυτό που τόσο επιθυμεί;

Η Μαίρη γκρι είναι μια νουβέλα της υπαρξιακής ανησυχίας της σύγχρονης γυναίκας μέσα στην οικογένεια. Καταπιάνεται με το πώς ένα ζευγάρι, δυο άνθρωποι που ερωτεύτηκαν κάποτε, γίνονται απλοί συγκάτοικοι, και τι γίνεται στην περίπτωση που ο ένας απ’ τους δυο, διεκδικεί το δικαίωμά του στον έρωτα, το δικαίωμά του στη ζωή, χωρίς ωστόσο να θέλει να διαταράξει τη γαλήνη της καθημερινότητας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ.jpg

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
Ο Φάνης Κρέμος ανα-λύει και επι-λύει

Γιάννης Πανούσης
ISBN: 978-618-5602-04-8 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 314              Τιμή.: € 13

Είκοσι αστυνομικά αινίγματα που καλούν τον αναγνώστη να προβληματιστεί, με τη βοήθεια του εγκληματολόγου Φάνη Κρέμου ή και μόνος του, όχι τόσο με την «τέχνη της γραφής» αλλά με μία εγκληματολογική προσέγγιση που επικεντρώνεται περισσότερο στον γρίφο και λιγότερο στους χαρακτήρες των προσώπων. 

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 12)

ΑΚΡΩΣ.jpg

ΑΚΡΩΣ
Λίλα Φασούλα
ISBN: 978-618-5602-02-4 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 90              Τιμή.: € 10

Στρώνεις, ξεστρώνεις, δεν δύνασαι και ύστερα γίνεσαι. Θεατής. Και όταν ξαναδιαβάσεις το όχι και τόσο ευρηματικό παραμύθι που μοιράστηκες με σένα, διαλέγεις μεταφορικό μέσο, ώρα ευνοϊκή και πολλά χρώματα. Κοιτάς για να θυμάσαι, μα δεν πρόκεται να σου χρειαστεί. Σαν φτάσεις, θα μυρίσεις τον αέρα, θα δεχτείς και θα χαρίσεις το αύριο στο τώρα.

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 10)

ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΦΩΣ.jpeg

ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΦΩΣ
Κατερίνα Μανιάτη
ISBN: 978-618-5602-03-1 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 60              Τιμή.: € 10

Ένας κουρασμένος σκοπός χωρίς προοπτική
Επιπλέει σε στρέμματα φωτός
Δεν τα αγγίζει, παρασύρεται
Από καμινέτων σκουριασμένα σφυρίγματα
Ο αέρας στα πνευμόνια του
Η φωνή ενός παιδιού ζαρωμένου...
Ήρθε πριν από την ώρα του

"Σε ποια θέση να το βάλουμε;"

Παύση. Μια λίστα.
[...]

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 11)

ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ.jpg

ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ;
Άντυ Βρόσγος
Έλενα Χουσνή

ISBN: 978-618-5602-01-7              διαστ.: 14 x 21               σελ.: 158              Τιμή.: € 11

Τι κάνεις, ρε; Όταν η δια ζώσης επαφή καταργείται, τι μπορεί να κάνει η τηλ-επαφή; Αιωρούμενοι στο κενό της φυσικής παρουσίας του αγαπημένου άλλου, δυο φίλοι επικοινωνούν, όπως παλιά, στέλνοντας γράμματα ο ένας στον άλλον. Εκεί, προσπαθούν να χωρέσουν τις αγωνίες, τους φόβους, σκέψεις που δεν μοιράστηκαν ποτέ, άλλες που μοιάζουν να αιωρούνται στο κενό αφού δεν βρίσκουν αυτιά ν’ ακουμπήσουν κι αγκαλιά να εξομολογηθούν.
 

Τι κάνεις, ρε; Αγωνία αδιάκοπη και φόβος ότι όλα αλλάζουν, εμείς αλλάζουμε, ο κόσμος αλλάζει, τα emoticons γίνονται η νέα γλώσσα, ενώ ένας διάδρομος μετακομίζει στο μπαλκόνι και ένας άγνωστος Χ αφήνει πίσω του μια ατζέντα γεμάτη σύμβολα και ερωτήματα. Στο «οπισθόφυλλο» του νέου βιβλίου που γράφεται ερήμην των ανθρώπων, τα παγκάκια φιλοξενούν ηλικιωμένους που δεν έχουν ξεχάσει να κουβεντιάζουν, νέους που συνεχίζουν να ερωτεύονται, τη Χάρλεϋ που χοροπηδά ενθουσιασμένη και σοκολάτες που για πρώτη φορά θα μοιραστούν. Ίσως και κάποια βιβλία που αναζητούν νέα ταξίδια και νέους αναγνώστες…

ΧΩΡΙΣ.jpg

ΧΩΡΙΣ.
Τζένη Βελιάδου
ISBN: 978-618-5602-00-0 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 50               Τιμή.: € 7

Πίσω από κάτι μπλε κάγκελα
Μπροστά σε κάτι χαμόσπιτα
Πλάι σε ένα ακατέργαστο γαλάζιο
Είδα πρώτη φορά
Κάτι που έμοιαζε να βρίσκεται στη σωστή θέση
Είδα το φως να αντανακλάται στο σπασμένο τζάμι
Σε κάτι παλιοπράματα στην αυλή
Έτσι όπως έπεφτε, θύμιζαν χρυσάφι
Και δίπλα
Εσύ 

 

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 09)

ΣΗΨΗ.jpg

ΣΗΨΗ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Μαργαρίτα Χαντζιάρα
ISBN: 978-618-84791-9-7 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 472              Τιμή.: € 15

Ο Μάθιου Γουάιτ, ο πιο αστείος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο εξοχικό του. Ο γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο κωμικός, διένυε την πιο λαμπρή περίοδο της καριέρας του, ήταν πάντα ευχάριστος και προσιτός, αλλά φρόντιζε να κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η τραγική δολοφονία του βυθίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο στο πένθος και προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για τον δεκαεπτάχρονο, ανάδοχο γιο του, που εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή, όταν η αστυνομία ανακαλύπτει ένα δεύτερο πτώμα, που σχετίζεται άμεσα με τη δολοφονία του Γουάιτ και θυμίζει ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
 

Η Αρχιεπιθεωρήτρια Έμιλυ Χατζηπέτρου αυτή τη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν μεθοδικό και προσεκτικό δολοφόνο, που δεν κάνει λάθη και φαίνεται να γνωρίζει τα θύματά του πολύ καλά. Η αστυνομική έρευνα ανοίγει την πόρτα στον κόσμο της δημοσιότητας και της χλιδής, στον οποίο, όμως, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Έναν κόσμο, που είναι φτιαγμένος από λάμψη και φως, αλλά αν πλησιάσει κανείς αρκετά κοντά, ώστε να τραβήξει το χρυσοποίκιλτο κάλυμμά του, μπορεί εύκολα να διακρίνει τη σήψη πίσω από το χαμόγελο.

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 12)

ΑΒΑΡΙΤΙΑ.jpg

ΑΒΑΡΙΤΙΑ
Άντυ Βρόσγος
ISBN: 978-618-84791-8-8 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 282              Τιμή.: € 12

«Η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών πραγμάτων και η απληστία, όλων» – Αριστοτέλης.


Αναλαμβάνοντας να βρει τον Δήμο Τερζή, έναν πλούσιο γόνο που δεν έχει δώσει σημεία ζωής για μέρες, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Δημητρίου δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ την ευκολία με την οποία θα άρχιζαν να στοιβάζονται πτώματα γύρω του. Πόσο μάλλον την πιθανότητα το επόμενο να είναι το δικό του. Ο αστυνόμος Πέτρος Αποστόλου καλείται να βάλει ένα τέλος σε αυτό το γαϊτανάκι του αίματος, βαδίζοντας σε μονοπάτια που τα όρια ανάμεσα στην αστραφτερή σόουμπιζ και τον σκοτεινό υπόκοσμο είναι δυσδιάκριτα. Και για να το κάνει αυτό, πρέπει πρώτα να υπερνικήσει τις εμμονές του.

 

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 11)

Μαρία Θηρεσία Καρλότα.jpg

ΜΑΡΙΑ ΘΗΡΕΣΙΑ ΚΑΡΛΟΤΑ - ΡΟΔΙΝΗ ΣΤΑΧΤΗ
Σόνια Ζαχαράτου
ISBN: 978-618-84791-7-3 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 236              Τιμή.: € 12

Παρίσι, Βερσαλλίες, Αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας.

 

Το πρωτότοκο παιδί τους, που φθάνει στη ζωή μια δεκαετία πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση, είναι ένα μικροκαμωμένο και ευαίσθητο κορίτσι. Το όνομά του: Μαρία Θηρεσία Καρλότα.

 

Η μικρή πριγκίπισσα μεγαλώνει μέσα στα μυθώδη πλούτη των πλέον πολυτελών ανακτόρων της Ευρώπης και στην απατηλή βεβαιότητα ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ένα παραμύθι.

 

Η Επανάσταση, όμως, διαλύει όλα τα δεδομένα και η λαιμητόμος, τοποθετημένη στην καρδιά της αιματοβαμμένης πόλης, απλώνει τη φρίκη και σπέρνει τον πανικό. Η βασιλική οικογένεια, μετά από διωγμούς, εξευτελισμούς και περιπέτειες, φυλακίζεται και οι βασιλείς δεν γλυτώνουν το λεπίδι.

 

Η έφηβη Μαρία Θηρεσία Καρλότα, μόνη εναπομείνασα της οικογένειάς της, ανταλλάσσεται με ομήρους στη Βιέννη, παντρεύεται, επιστρέφει και πολεμά τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη οχυρωμένη στο Μπορντώ, στέφεται βασίλισσα για είκοσι λεπτά, και πληροφορείται για την κρυφή ερωτική σχέση της μητέρας της με τον Σουηδό στρατιωτικό Άξελ φον Φέρσεν.

 

Το βιβλίο Μαρία Θηρεσία Καρλότα – Ρόδινη Στάχτη βασίζεται σε μια πλούσια ιστορική βιβλιογραφία, καταγράφει τα γεγονότα της εποχής, τον άνεμο του Διαφωτισμού που σάρωσε την Ευρώπη, το ξεσήκωμα του λαού, τη νίκη του, αλλά και την τραγική περίοδο της Τρομοκρατίας. 

ΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.jpg

Η ΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ευσταθία Τσιγκάνου
ISBN: 978-618-84791-6-6 
             διαστ.: 24 x 17               σελ.: 86              Τιμή.: € 10

Στην τρίτη συλλογή της Ευσταθίας Τσιγκάνου ο αναγνώστης α ανακαλύψει είκοσι δύο νέα ποιήματα αλλά και δικές της μεταφράσεις ποιημάτων που τη γοήτευσαν, καθώς και μικρές προσωπικές της «βινιέτες», ποιήματα και πεζά, που άντεξαν στον χρόνο της συγγραφέως.

 

<< Στην ποίηση της Ευσταθίας Τσιγκάνου, το πρωτογενές, το απτό και το συμβατικό μεταμορφώνονται σε ένα μαγικό universum […]σε αναζήτηση όχι του υπερβατικού, αλλά του βαθιά ανθρώπινου, συντηρώντας τη χροιά του μυστηρίου και του δέους, αποδεικνύοντας ότι όντως «μια από τις πιο παράξενες ιδιότητες της ποίησης είναι η ικανότητα να εξάγει το μεγάλο και το εξαιρετικό από το καθημερινό». >>

Φωτεινή Χριστακούδη, καθηγήτρια νεοελληνικών σπουδών, Πανεπιστήμιο της Σόφιας – Ανακοίνωση στο 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών σπουδών, Λουντ 2018, για την συλλογή «4+1 εποχές». 

 

<< Σίγουρα, τα ποιήματα της Ευσταθίας Τσιγκάνου έχουν μια κρυφή γοητεία […] Διαθέτουν όμως και κάτι περισσότερο, την ευαισθησία και την αισθαντικότητα της γιατρού που προσπαθεί να ανακουφίσει τις πληγές των ανθρώπων και όπως γράφει η ίδια στο ποίημα «Απόπειρα αυτοανάλυσης (1)» να κάνει «τέχνη το λυγμό». >>


Φίλιππος Φιλίππου, συγγραφέας - κριτικός λογοτεχνίας, «Η θλίψη, ο πόνος, η μνήμη, η αγάπη», Fractal.gr, 2017, για τη συλλογή  «Το ξυλόφωνο ».

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 08)

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΣΕΜΕΛΗ.jpg

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΣΕΜΕΛΗ
Αργυρώ Λύτρα
ISBN: 978-618-84791-5-9
            διαστ.: 14 x 21               σελ.: 76             Τιμή.: € 9

To Γράμμα στη Σεμέλη ή Ρέκβιεμ σε μια γάτα είναι ένα ποιητικό παραλήρημα για τη ζωή, τον θάνατο, τη φιλία και τη μνήμη. Μια γυναίκα γράφει στη γάτα της για την απώλειά της επιζητώντας τη λύτρωση και εκφράζοντας μια οδύνη που δεν είναι ανεκτό να εκφράζεται.

Οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων και ζώων φωτίζονται μέσα από το πρόσωπο μιας γάτας ενώ η εξομολόγηση της γράφουσας ανατρέπει την κοινωνική ιεράρχηση της αξίας των πραγμάτων διεκδικώντας τον χώρο που ανήκει στον θρήνο της, ερήμην των άλλων.

Μέσα από την εσωτερική της αναζήτηση, με λόγια που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους και όλες τις γάτες, η αποστολέας του γράμματος, πίσω από τις κραυγές και τα πρόσωπα, ανακαλύπτει και αποκαλύπτει τη μόνη ιδιοτέλεια της ύπαρξης: την αγάπη.

<< «Γι’ αυτό σου λέω ψυχή μου. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τις λέξεις».

Αυτό το γράμμα δεν μιλάει για την απώλεια.

Μιλάει για το δικαίωμά μας να μιλήσουμε για την απώλεια, να τη μεταμορφώσουμε σε λέξεις που μας απελευθερώνουν, προσφέροντάς μας ένα φυλαχτό που σφίγγει και πονάει τον καρπό μας, αλλά στάζει καθημερινά βάλσαμο.

Ίσως, για μας, η Σεμέλη θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε αγαπημένο πλάσμα, λουλούδι, ανάμνηση, όνειρο ή και ο κόσμος όλος. Η Αργυρώ Λύτρα μας κάνει δώρο αυτό το πολύτιμο φυλαχτό. Κρατάει όμως για τον εαυτό της τη λύτρωση που της χαρίζει η Σεμέλη. >>

Σέργιος Γκάκας, συγγραφέας

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ.jpg

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
Έλενα Χουσνή
ISBN: 978-618-84791-4-2 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 108              Τιμή.: € 10

Στο λευκό κελί της απομόνωσης η Ισμήνη αναζητά τη λήθη και τα τσαλακωμένα σεντόνια. Δεν θέλει να θυμάται, δεν θέλει να την αγγίζουν, αναζητά την παρηγοριά στον τεμαχισμένο κόσμο που δημιουργούν οι σχισμές των ματιών της. Στον περίβολο μιας εκκλησιάς, η αδελφή της δίνει μάχη να μην ξεχάσει. Να εκδικηθεί το άδικο. Με τον νόμο του χρέους. Με το δίκιο των ανθρώπων. Κι οι δύο θα αναζητήσουν την ελευθερία μέσα στα… κελιά τους. Την ελευθερία της δικαίωσης!

Ο ΒΙΓΛΑΤΟΡΑΣ.jpg

Ο ΒΙΓΛΑΤΟΡΑΣ

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΥΑΡ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Αντώνης Γκόλτσος
ISBN: 978-618-84791-3-5 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 394              Τιμή.: € 14

Η ερμηνεία και η διαδρομή της εικόνας ενός εγκλήματος, στη νουβέλα Ο βιγλάτορας (ανέκδοτη νουβέλα / Γ’ Βραβείο Νουβέλας, στον Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, 2019).

Και ο Αλκιβιάδης Πικρός, στα πρώτα του βήματα με τη Δήμητρα της «Αφιέρωσης» (Μεταίχμιο, 2016). Όπου, ο Πικρός, αυτόκλητος ερευνητής, επιχειρεί να μάθει το μυστικό που στοιχειώνει έναν τόπο, διακοπών για τους πολλούς, κόλασης για άλλους (Μία προσωπική ιστορία, ή Η νύχτα του σαμουράι / ανέκδοτη νουβέλα).

Και στο Καφενείον Των φιλάθλων από το «H επιστροφή του Αστυνόμου Μπέκα», συλλογικό τόμο διηγημάτων στο «ύφος Μαρή» (Καστανιώτης, 2012), σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), ο μόλις μεταπολεμικός συνοικιακός μικρόκοσμος κάτω από τον φακό του Αστυνόμου Μπέκα.

Ενώ, ο Covid-19 συνωμοτεί στην ακύρωση ενός συμβολαίου θανάτου, στο Έγκλειστα / διήγημα (δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο», 12.08.2020).

Και η ιστορία κάποιου αποφασισμένου να συναντήσει τα ίχνη των παιδικών του βημάτων (Ο επισκέπτης / ανέκδοτο διήγημα).

Και ο Αντώνης Γκόλτσος σε μία αυτοβιογραφική αποκάλυψη, όπου ο λύκος ντυμένος πρόβατο πείθει ως Ο γλυκός Μανώλης του Βάλτου / ανέκδοτο διήγημα.

Αλλά και ένας διεθνούς φήμης συγγραφέας, στην Αίγινα των ’50s, όπου μία ιστορία δεν γεννιέται μόνο στο μυαλό, αλλά και τη βιώνεις (Ο κύριος Ναιαλλαόχι στην Αίγινα / ανέκδοτο διήγημα).

Και εάν, εραστής της Αστυνομικής Λογοτεχνίας, αμφιβάλλεις για την ταυτότητα του αγαπημένου σου λογοτεχνικού είδους, είναι πιθανό ένα δοκίμιο –όπως το Λέω, λες, λέει: «Αστυνομική Λογοτεχνία». Εννοούμε το ίδιο; από το «Το τελευταίο ταξίδι», συλλογικό τόμο διηγημάτων (Μεταίχμιο, 2009)– να έλυνε κάποιες απορίες σου.

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 10)

ΛΟΥΚΟΥΜΟΣΚΟΝΗ.jpg

ΛΟΥΚΟΥΜΟΣΚΟΝΗ
Τέση Παπαθανασίου
ISBN: 978-618-84791-2-8 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 346              Τιμή.: € 12

Ο επιχειρηματίας Άλκης Παΐζης βρίσκεται νεκρός στο εξοχικό του στη Σύρο. Ο αστυνόμος Παύλος Παβέρης, που έχει μετατεθεί πρόσφατα στο νησί, αναλαμβάνει με ζήλο την πρώτη του υπόθεση δολοφονίας. Όταν οι υποψίες πέφτουν πάνω στον καπετάνιο Ανδρέα Αναγνώστου, ο αστυνόμος βρίσκει στο πρόσωπό του ανέλπιστο σύμμαχο. Ο Ανδρέας αποφασίζει να ερευνήσει το μυστήριο για να αποδείξει την αθωότητά του. Οι εξελίξεις αναπάντεχες.

Ένα αγωνιώδες κυνηγητό μεταξύ Σύρου, Πειραιά και Ντουμπάι ξεκινά. Τα εμπόδια διάσπαρτα. Παιχνίδια εξουσίας, κυκλώματα λαθρεμπόρων, ενδοοικογενειακή βία, προδοσία˙ και ένας μεγάλος έρωτας. Η Σύρος, η όμορφη αρχόντισσα, κάτω από το πέπλο της ώχρας που την ντύνει, κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της. Ώσπου αυτά αρχίζουν να αποκαλύπτονται και στο μυαλό του αστυνόμου στριφογυρίζει ένα ερώτημα: Τελικά, έκανε καλά που εμπιστεύτηκε τον καπετάν Ανδρέα;

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 09)

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗ.jpg

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗ
Χρήστος Γκίμτσας
ISBN: 978-618-84791-1-1 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 360              Τιμή.: € 13

Ο ήρωας του βιβλίου, εγγονός πολιτικών προσφύγων, ξεκινά από τα βάθη της Σιβηρίας, εργάζεται ως επιτυχημένος μηχανικός με έδρα το Μιλάνο και έρχεται συχνά στην Αθήνα.

Μετά από τραγικά γεγονότα και δολοφονίες αγαπημένων του προσώπων θέτει κάποια στιγμή, ως σκοπό της ζωής του, την απόδοση δικαιοσύνης. Μιας δικαιοσύνης όμως στα δικά του μέτρα που είχε μέσα της την εκδίκηση και τον θάνατο.

Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία με αστυνομική πλοκή.

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 08)

ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ.jpg

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
Αρετή Φωτοπούλου
ISBN: 978-618-84791-0-4 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 256              Τιμή.: € 12

Με αφορμή το ανέβασμα, τα τελευταία χρόνια, πολλών παραστάσεων που βασίζονται στην παπαδιαμαντική διηγηματογραφία, στην παρούσα μελέτη επιχειρείται αρχικά ο εντοπισμός στοιχείων θεατρικότητας σε αυτήν και κατόπιν η μεταγραφή ενός παπαδιαμαντικού διηγήματος σε θεατρικό λόγο.
Η έννοια της θεατρικότητας διερευνάται μέσω των στοιχείων που την απαρτίζουν -του χώρου, του χρόνου, των χαρακτήρων, της δράσης, της πλοκής, των συγκρούσεων και του διαλόγου. Η ύπαρξη και η λειτουργία των προαναφερθέντων στοιχείων στα διηγήματα αναδεικνύει τη δραματική ένταση του παπαδιαμαντικού λόγου, η οποία επιτρέπει την ανάγνωσή του μέσω του θεατρικού κώδικα.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου κατατίθεται μια πρόταση μεταγραφής του διηγήματος "Στο Χριστό στο Κάστρο" στη θεατρική γλώσσα, με στόχο να αποκαλυφθεί η δραματικότητά του και συγχρόνως να καταστεί φανερή η διαδικασία της μεταφοράς ενός κειμένου από μία μορφή λόγου σε μία άλλη. Μέσω της θεωρητικής αναζήτησης και της δημιουργικής μεταγραφής, αποδεικνύεται, εν τέλει, ότι λογοτεχνία και θέατρο αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

(Επί Σκηνής: Θέατρο και Μουσική - 02)

ΝΑΠΑΛΜΙ.jpg

ΝΑΠΑΛΜΙ
Άγγελος ΉβοςΦαίη Νταν
επιμέλεια σειράς: Ευσταθία Τσιγκάνου
ISBN: 978-618-83967-9-1 
             διαστ.: 17 x 24               σελ.: 76              Τιμή.: € 10

Άγγελος Ήβος ΜΑΛΑΡΙΑ (απόσπασμα)

[...]
κείνη τη μέρα που έβγαλες
γλώσσα φιδιού
σε άχραντα μυστήρια
της καταστροφικής μας Σικελίας,

κείνη την μέρα τη χλωμή
από κινίνα οργασμών
στην κλειτορίδα της μαλάριας,
[...]


Φαίη Νταν ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ (απόσπασμα)

[...] δες από δω, νεκρή γάτα, σκύλος, πουλί... κι εσύ απεθάνεις κάποτε. Ω Φανή, διε, σπίτια ερήμωσαν, άνθρωποι έφυγαν, έρωτες τελείωσαν. Κι ύστερα εγώ πω, τώρα, μπορείς τώρα φιλήσεις μένα τελειώνουμε;

==============

Ναπάλμι: Ναφθενικόν οξύ εγάμησεν παλμιτικόν και έτεκεν βόμβα ναπάλμ. Ναπάλμ έτεκεν θάνατους επί θανάτων και ουρλιαχτά και ρόγχους και φλόγας εις Ιβοζίμα, Οκινάουα, Λα Ροσέλ, Κορέα, Γράμμον, Βιετνάμ... Και εδόθη το όνομα Ναπάλμι εις κόρην φλεγομένην εξ έρωτος και ιμέρου, αμή και οίστρου καυστικού και πάνυ ιξώδους. (Α. Η.)

Ναπάλμι: Χαϊδευτική προσφώνηση κοριτσιού που αναφλέγεται. (Φ. Ν.)

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 07)

ΝΑΠΟΛΕΩΝ.jpg

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ (ΤΡΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΓΑΛΛΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ)
Ξένη Δ. Μπαλωτή

μετάφραση: Ευσταθία Τσιγκάνου
ISBN: 978-618-83967-8-4 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 166              Τιμή.: € 10

Μια μελέτη που εξετάζει τη σχέση του Ναπολέοντα με την Ελλάδα και τη φημολογούμενη διανυκτέρευσή του στην Ιεράπετρα.

"Η Ελλάδα περιμένει έναν ελευθερωτή. Θα γραφόταν το όνομά του στον αιώνα των αιώνων, ανάμεσα στα ονόματα του Ομήρου, του Πλάτωνα και του Επαμεινώνδα. Όταν έφθασα στις ακτές της Αδριατικής, είχα μπροστά στα μάτια μου το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου", έγραψε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Δύο αιώνες μετά, ενώ προετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την 200η επέτειο της Ανεξαρτησίας μας, είναι ώρα να ξαναβρεί η ελληνική ιστορία την ευρωπαϊκή της διάσταση.

(Κλειώ: Ιστορία - 01)

2017.jpg

2017
Μαριάννα Πλιάκου
επιμέλεια σειράς: Ευσταθία Τσιγκάνου
ISBN: 978-618-83967-7-7 
             διαστ.: 14 x 21              σελ.: 46              Τιμή.: € 7

17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Η μοιρασιά ήταν εύκολη.

Αυτός, κράτησε τη συλλογή "Μπλεκ",
τα πορτραίτα του Φαγιούμ,
το νούμερο του τηλεφώνου.

Εκείνος, το πικ απ
και τα βινύλια του Μάιλς.

Τα έπιπλα τα πούλησαν.
Ό,τι απέμεινε -κουζινικά, χαλιά, σεντόνια,
από το σούπερ-μάρκετ πλάι κουπόνια-
τα δώσανε στην οικογένεια στον πρώτο.

Αυτό ήταν, λοιπόν. Ή, μάλλον, τόσο.

Απέναντι,
στον κάδο,
μία γάτα ανακατεύει
κομματιασμένες φωτογραφίες
από το πρώτο τους ταξίδι.

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 06)

ΦΟΝΙΣΣΕΣ.jpg

ΦΟΝΙΣΣΕΣ
Νίνα Κουλετάκη
εισαγωγή: Γιάννης Πανούσης
εικονογράφηση:
Γιώργος Παπαθεοδώρου
ISBN: 978-618-83967-6-0 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 568              Τιμή.: € 20

Ο βίος και τα έργα σαράντα και πλέον γυναικών δολοφόνων που έδρασαν ανά την υφήλιο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια.


Σκοτώνουν για λόγους ερωτικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς, ρατσιστικούς. Ενίοτε σκοτώνουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Σκοτώνουν ακόμη και χωρίς λόγο.

Δολοφονούν γονείς, συγγενείς, συζύγους, εραστές, αντιπάλους, εχθρούς, φίλους, αφεντικά, ανθρώπους που φροντίζουν. Δολοφονούν παιδιά. Τα δικά τους και άλλων.

Γίνονται φόνισσες σε όλες τις ηλικίες, από μικρά κορίτσια μέχρι ηλικιωμένες γυναίκες.

Χρησιμοποιούν δηλητήρια, μαχαίρια, τσεκούρια, σφυριά, διάφορα αντικείμενα, φάρμακα, σχοινιά, πυροβόλα όπλα, τα γυμνά τους χέρια.

Βρίσκονται σε μανία, σε υστερία, σε κατάθλιψη, σε απόλυτη ηρεμία.

Είναι θεότρελες και έχουν σώας τας φρένας.

Κατάγονται από όλες τις χώρες, ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Δυο χιλιετίες, που οι φόνισσες τις διάβηκαν αφήνοντας ματωμένα χνάρια.

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 07)

Εξαντλημένο.png
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ.jpg

Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ
Φωτεινή Ναούμ
ISBN: 978-618-83967-5-3 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 210              Τιμή.: € 10

Διαχειριστής στην ιδιότητα. Στο δυάρι του τρίτου ορόφου. Στην πίσω πλευρά. Θέα στον φωταγωγό. Ήσυχη θέα. Απόμακρη και ανεπηρέαστη από τη βοή του δρόμου. Ένα μικρό παράθυρο στην κουζίνα. Κάθεται τις νύχτες σιωπηλός και καπνίζει το τσιγάρο του. Φτηνό τσιγάρο. Ό,τι βρει. Δεν έχει κολλήματα με μάρκες και ιστορίες. Τσιγάρο νά 'ναι. Νικοτίνη να μπαίνει, καπνός να βγαίνει.

"Ο διαχειριστής" είναι μια "μελέτη" της μοναξιάς του σύγχρονου ανθρώπου. Μικρά ανήλιαγα διαμερίσματα, αποπνικτικά, σχέσεις τυπικές με ανθρώπους αποξενωμένους, απόμακρες. Και η νικοτίνη παρηγοριά για κάποιους. Για άλλους το μαγείρεμα. Υπάρχει ελπίδα; Πώς οι σχέσεις των ηρώων της νουβέλας της Φωτεινής Ναούμ θα οδηγηθούν στο φως, έστω αυτό που μπαίνει από έναν φωταγωγό;

ΚΛΙΜΑΚΑ F.jpg

ΚΛΙΜΑΚΑ F
Έλενα Χουσνή
ISBN: 978-618-83967-4-6 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 334              Τιμή.: € 13

Μια επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Ισραηλιτική Λέσχη και η αποκάλυψη της δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας κινητοποιούν δημοσιογράφους και πολιτική ηγεσία. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Κρυπτεία». Οι συλλήψεις που ανακοινώνει η αστυνομία αποτελούν κίνηση εντυπωσιασμού ή προάγγελο νέων χτυπημάτων; Μια ομάδα δημοσιογράφων με τη βοήθεια του καθηγητή Πουλιέζου προσπαθεί να αποκαλύψει την ταυτότητα των δραστών. Μια ομάδα νεαρών στην Αίθουσα ΘΕ.ΛΙ. επηρεάζει την κοινή γνώμη κάνοντας παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πόλεμος ξεκινά και τα νήματα κινούν «αόρατοι» παίκτες. Ποιος θα κερδίσει το παιχνίδι; Στο μέσο της μάχης η Κλίμακα F. Θα δώσει απαντήσεις; Ίσως τελικά η «αράχνη» αλλάξει όψη για να επιβιώσει…

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 06)

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ.jpg

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ
Άντυ Βρόσγος
ISBN: 978-618-83967-3-9 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 316              Τιμή.: € 12

"[...] Συνεχίζεται το θρίλερ με την "κλοπή του αιώνα" που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη. [...] Γύρω στις 04:30, ο δράστης, αφού απενεργοποίησε τον συναγερμό, παραβίασε πόρτα αλουμινίου εξωτερικού χώρου και εισήλθε στον χώρο της έκθεσης. [...] ’ρπαξε τους πίνακες και στη συνέχεια κάθισε στα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και με ένα κοπίδι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης". [...] (Ο Τύπος, Ιανουάριος 2012)

Αναρωτήθηκε τι διάολο είχε συμβεί αυτήν τη φορά. Του ξέφυγε μια βρισιά. Η σειρήνα εξακολουθούσε να χτυπάει στο δαιμονισμένο της τέμπο. Ξαφνικά ένιωσε λες και στην πλάτη του κυλούσαν παγάκια και μια ανατριχίλα διαπέρασε τη σπονδυλική του στήλη... 
[...] Ο 'Aρης κινήθηκε προς τη Σπύρου Μερκούρη χωρίς να κοιτάζει πίσω του. Προσπαθούσε να καλμάρει τον ρυθμό που περπατούσε και θύμιζε περισσότερο βαδιστή στην τελική ευθεία. [...] Οι σκέψεις του ήταν ένα κουβάρι χωρίς άκρη... Δεν καταλάβαινε τίποτα και φοβόταν... Φοβόταν πολύ... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Πρωτότυπο, έξυπνο, νοσταλγικό, με δυνατούς χαρακτήρες κι ενδιαφέρουσα πλοκή. Το πρώτο μυθιστόρημα του ’ντυ Βρόσγου, γραμμένο με κινηματογραφική οπτική, του εξασφαλίζει μια θέση στην σκηνή του κοινωνικοαστυνομικού μυθιστορήματος στη νέα ελληνική σκηνή". (Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας)
"Καταιγιστικό, ανατρεπτικό, πολυεπίπεδο. Δεμένοι χαρακτήρες, φόντο που εναλλάσσεται με γρήγορους ρυθμούς και σε κάνει να νιώθεις ότι κινείσαι σε κινούμενη άμμο! Ο ’ντυ Βρόσγος ξέρει να στήνει ένα σύνθετο σκηνικό. Τοποθετεί τους ήρωες και την ιστορία του στη σφαίρα του ατομικού, ερωτικού, κοινωνικού και παράλληλα πολιτικού. Είναι τεχνίτης! (Έλενα Χουσνή, συγγραφέας)

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 05)

ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.jpg

ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ, ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ
Συλλογικό

ISBN: 978-618-83697-0-8 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 496              Τιμή.: € 16,50

Επτά συγγραφείς της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας υπογράφουν ισάριθμα διηγήματα εγκλημάτων, μυστηρίου και αγωνίας!

Γρηγόρης Αζαριάδης, Σέργιος Γκάκας, Αντώνης Γκόλτσος, Νίνα Κουλετάκη, Κώστας Μουζουράκης, Φίλιππος Φιλίππου, Έλενα Χουσνή - Επιμέλεια: Αντώνης Γκόλτσος.

Το στοίχημα ήταν: Κείμενα, έως τόσες χιλιάδες λέξεις, παραδοτέα μέχρι τότε και εξάρχουσα η νουάρ ατμόσφαιρα. Το στοίχημα πήγαινε και πιο κάτω. Πώς στεγάζεις μεταξύ εξωφύλλων, συγγραφικά στυλ που ανήκουν στους αντίποδες; Αλλά και ιστορίες που εκτείνονται από τον αστικό ζόφο, μέχρι και το εκτός των τειχών έρεβος;

Τα παραδείγματα: Η υπνωτιστική γραφή του Σέργιου Γκάκα, στο "Οι έρωτες είναι χαμένα βήματα", ζευγάρι με το γωνιώδες ύφος της Νίνας Κουλετάκη, στο "E94", ή η πολεμική γραφή του Γρηγόρη Αζαριάδη, στο "Τελευταία έξοδος… Στρώμη", απέναντι στο ήπιο νουάρ του Φίλιππου Φιλίππου, στο "Ο παππούς με τον άσπρο σκύλο", ή η αθηναϊκή κραυγή της Έλενας Χουσνή, στο "Βουίζει η ψυχή μου", σε αντίστιξη με τη μαχόμενη οικολογική συνείδηση του Κώστα Μουζουράκη, στο "Ο κόκκινος λύκος" και το μελλοντολογικό νουάρ του Αντώνη Γκόλτσου, στο "Η επιστροφή ή Το τέρας στο πατάρι".

Ήταν στοίχημα. Έγινε πράξη…

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 04)

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ.jpg

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Έλενα Χουσνή
ISBN: 978-618-82233-8-7 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 384              Τιμή.: € 13

Η λέπρα εγκατέλειψε τα λημέρια τους, ερείπωσε η φυλακή τους, γκρέμισαν οι τοίχοι, έπεσε η στέγη, ερήμωσε ο τόπος, δεν είναι πια το ρέμα το σύνορο του κόσμου, και πάλι όμως η ιερή απόσταση δεν περπατήθηκε.
Αυτήν την αρρώστια δεν τη νίκησαν ποτέ. Δεν έχει φάρμακο. Εκεί έξω έγιναν πολυτραυματίες, μέτρησαν πληγές που δεν τις γνώριζαν και δεν ήξεραν να τις γιατρέψουν. Βαθιές, κοφτερές, με μπόλικο φαρμάκι. Καινούριο φαρμάκι, ανίκητο. Καθάρισε το σώμα τους, μα οι άλλοι ήθελαν μια κάθαρση διαφορετική, τελειωτική, να έχει σύνορα συγκεκριμένα, αδιάβατα. Δεν βρέθηκε διαβατήριο για αυτά τα σύνορα. Ακόμη αδιάβατα είναι.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ.jpg

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νίκος Αργ. Στασινάκης
ISBN: 978-618-82233-9-4 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 190              Τιμή.: € 10

Πόσο μπορεί να αναστατώσει την Πεδινή Πόλη ένας γάμος; Και είναι ο γάμος μόνο, ή και τα όσα προηγήθηκαν; Κάποιες "νυχτερινές αποδράσεις", ας πούμε... Τι ρόλο παίζουν η Φρίντα και ο Θοδωρής, ο Θάνος και ο Αριστείδης και οι συμβίες τους, ο Βαγγέλης, η Νούλα και η Λίτσα; 

Στο βιβλίο αυτό, ο Νίκος Αργ. Στασινάκης μας ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο με συντροφιά τους συμπολίτες του, γραφικούς, αξιαγάπητους, μα και κάποιους θλιβερούς. Και μας λέει και παραμύθια - όχι από τα συνηθισμένα για μικρά παιδιά, αλλά και για μεγάλους. Που μας δείχνουν την αγάπη του για τον τόπο του και τους ανθρώπους του.

ΟΙ ΚΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Χρυσούλα Μελισσά - Χαλικιοπούλου
ISBN: 978-618-82233-7-0 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 426              Τιμή.: € 13

Η συγγραφέας, μέσα από τη ζωή πέντε οικογενειών, που ανήκουν σε ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, μας χαρίζει ένα ψυχογράφημα με συναρπαστική πλοκή. Σε μια σειρά παράλληλων ιστοριών -που τέμνονται καθώς αναπτύσσονται μέσα από αρθρωτές αφηγήσεις- συναντώνται σταδιακά οι πρωταγωνιστές και ο αναγνώστης τους παρακολουθεί στις διαδρομές του χρόνου.

Η Θεσσαλονίκη γίνεται το μέρος όπου τα βασικά πρόσωπα, προερχόμενα από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, κρίκοι μιας ανθρώπινης αλυσίδας, θα ενώσουν τελικά την τύχη τους. Ο έρωτας και η φιλία, ο πόνος και ο θάνατος τους σημαδεύουν, πέρα από λόγια. Και τους ζητούν να δώσουν νόημα στην ύπαρξή τους, μέσα από μια νέα ματιά ζωής.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΕ ΜΠΛΟΥΖΑ
Έλενα Χουσνή
ISBN: 978-618-82233-4-9 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 390              Τιμή.: € 13


«Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα…» Η εικόνα του επανήλθε στο μυαλό της. Μικροσκοπικό, αδύνατο. Λεπτά μακριά πόδια, όμορφα μάτια, χέρια παιδικά, κορμί παιδικό. Και δίπλα στο κομματιασμένο σώμα του ένα μπλουτζίν παντελόνι και ένα ριγέ μπλουζάκι. 
«Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα», είπε και ήξερε ήδη πως ήθελε να μάθει τα πάντα γι’ αυτό.
Στις σκοτεινές γειτονιές του διαδικτύου, η ηλεκτρονική παρανομία στήνει παγίδες στα ανύποπτα ανήλικα θύματά της. Διώκτες και διωκόμενοι, θύτες και θύματα αναμετρώνται σε μια ιστορία στην οποία νικητής πρέπει να είναι η ίδια η ζωή. Μαζί της και η παιδική αθωότητα, θησαυρός που δεν εκποιείται. Το παιδί με την ριγέ μπλούζα στοιχειώνει τη σκέψη της δημοσιογράφου Νάνσυ Καρβούνη. Όσο προχωρά την έρευνά της για τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδυσώπητα πλοκάμια τους. Όμως, όπως πάντα, υπάρχει το φως που αχνοφέγγει πίσω από τα σκοτάδια. Εγγύηση ότι η μάχη δεν έχει χαθεί…

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 03)

ΧΡΥΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ
Έλενα Χουσνή
ISBN: 978-618-82233-2-5
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 380              Τιμή.: € 13
 

Πώς συνδέεται η δολοφονία της κόρης ενός επιχειρηματία με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη;
Πίσω από τους στίχους κρύβεται η προσπάθεια αποτίναξης μιας εθνικής μάστιγας μέσα από κωδικοποιημένα μηνύματα, που τρεις άνθρωποι καλούνται να ανακαλύψουν τι σημαίνουν. Ενεχυροδανειστήρια που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια την εποχή της κρίσης, επιχειρήσεις που μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, σκοτεινά μυστικά μιας οικογένειας που κινεί τα νήματα του πλούτου… 
Ένας μυστηριώδης συλλέκτης γραμματοσήμων "υπογράφει" δύο εγκλήματα ως ανταπόδοση σε ένα μεγαλύτερο, εθνικό. 
Τα κομμάτια σιγά σιγά βρίσκουν τον συνεκτικό τους ιστό αποκαλύπτοντας στο μεταξύ υπόγειες διαδρομές ενοχής, παραπλάνησης, εκμετάλλευσης και προσωπικών τραγωδιών…

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 02)

PLAYING POSSUM
Έφη C. Νικολούδη
ISBN: 978-618-82233-1-8
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 248              Τιμή.: € 13


Είχε κάτι αλλόκοτο αυτή η σιωπή. Διέσχισε τον κήπο προς τ' αριστερά, εκεί που είδε τα κουρτινάκια ν' ανεμίζουν. Στάθηκε από κάτω και την ξαναφώναξε. Αθόρυβα και με πολλή προσοχή σκαρφάλωσε στο περβάζι του παραθύρου. Κοίταξε μέσα. Τίποτα. Μια συνηθισμένη κρεβατοκάμαρα. Ένα κρεβάτι εκεί της εποχής του Ναπολέοντα του μικρού, δυο τρεις Καντίνσκι στους τοίχους, μια μπουχάρα στο πάτωμα, τρεις βαζάρες με λίλιουμ, καμιά εξηνταριά αρώματα, χτένες, χτενάκια, δυο μάξι βραδινά... Και ξαφνικά την είδε. Ήταν πεσμένη μπρούμυτα δίπλα απ' το κρεβάτι, ντυμένη στα κόκκινα, μ' ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη.

Ποιος ο ρόλος του θύματος και ποιος του παρανοϊκού δολοφόνου; Ή μήπως είναι παρανοϊκό το θύμα; Ο απίθανος bisexual Σεβάχ με το αιμοβόρο πόσουμ, η ντίβα με την γοητεία της Μορτίσια Άνταμς, η αποκεφαλισμένη αλλοδαπή, η μαμζέλ με τον τουφεκισμένο papa, ο Κάρολος, ο Ροσίνι, το μαχαίρι, η πάβλοβα... Τι ρόλο παίζουν όλοι αυτοί; Ο δαιμόνιος αστυνόμος Κεντέρης τρελαίνεται για κρουασάν, παλιές ταινίες και μυστήρια! Μια συναρπαστική αστυνομική κομεντί με ανατροπή στην ανατροπή, πτώμα στο πτώμα. Ένα κλασικό, απρόβλεπτο whodunit που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και το γέλιο σας μέχρι την τελευταία σελίδα.

(Ιστός: Αστυνομική Λογοτεχνία - 01)

ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ
Μάκης  Τσέλιος
ISBN: 978-618-82233-0-1
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 242              Τιμή.: € 12
 

Ο Θεοδωράκης ούτε στιγμή δεν έχασε την ψυχή του, ούτε στιγμή δεν την άφησε να δειλιάσει, να λυγίσει. Θυμηθείτε όταν διευθύνει τα μεγάλα του έργα, πώς στο πρόσωπό του απλώνεται μια γαλήνη, μια πρωτόγνωρη αρχαϊκή κι αγέρωχη περηφάνια, θυμηθείτε πώς ολόκληρος γίνεται μια ψυχή. 

Στους "Ουρανούς του Μίκη" ο Μάκης Τσέλιος αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννιούνται σε έναν υποψιασμένο ακροατή της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και την ευρύτερη σχέση του συνθέτη με κάθε τι ελληνικό. Ο συγγραφέας μας μιλάει για ορισμένα από τα μεγάλα έργα του Μίκη, καθώς και για το πώς ο Θεοδωράκης επηρεάστηκε από τους δασκάλους του, αλληλοεπέδρασε με τους συγχρόνους του και ενέπνευσε τους νεότερους. Και Θεοδωράκης δεν είναι μόνο τα γνωστά παυσίλυπα τραγούδια του. Είναι και το υπόλοιπο μουσικό έργο του, είναι οι αγώνες του, είναι η ελληνικότητά του.

(Επί Σκηνής: Θέατρο και Μουσική - 01)

ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ.jpg

ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Μάκης Τσέλιος
ISBN: 978-618-83967-2-2 
             διαστ.: 17 x 24               σελ.: 120              Τιμή.: € 8

[…]

Άνοιξα τα χέρια μου,

μα γέμισε η αγκαλιά μου

μουσκεμένες νύχτες,

τραυματισμένα τραγούδια,

ανεμοδαρμένους λειμώνες.

Άνοιξα τα χέρια μου,

μα ένα πελώριο

γκρεμισμένο χέρι

κρατώντας

την κλεψύδρα της υπομονής

με παρέσυρε

σε απολιθωμένες πολιτείες.

Έτσι, μ’ ανοιγμένα χέρια έμεινα

αγαπημένη.

Μόνος, απολιθωμένος.

Ίδιος Βραζιλιάνος Χριστός.

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 05)

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ.jpg

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ
Έφη C. Νικολούδη
ISBN: 978-618-83967-1-5 
             διαστ.: 17 x 24               σελ.: 64              Τιμή.: € 8

 

SALIERI

Μη λέμε αστεία τώρα.
Τον συνέχαρη στη πρεμιέρα αυτοπροσώπως 
η αυτού μεγαλειότης.
Ο αυτοκράτωρ Φραγκίσκος Ιωσήφ. 
Αναγορεύτηκε ήρωας της βραδιάς.

Και δηλαδή τι πάει να πει
αν απ' το θεωρείο αποχώρησε στη μέση 
κάποιος ονόματι Αμαντέους... Μότσαρτ;
Ναι... Μότσαρτ νομίζω λέγεται...
Τον λόγο έχει εντέλει η πλατεία.
Και η πλατεία απεφάνθη: "Τον συνεχάρη ο άναξ!" 
Τα θεωρεία θα κοιτάμε τώρα;
Σοβαρευτείτε κύριοι!
"Τον συνεχάρη ο άναξ", λέμε!

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 04)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΤΡΟΠΩΝ
Λουκάς Τζόγιας
ISBN: 978-618-82233-6-3 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 48              Τιμή.: € 7

 

Η συγγραφέας Έρη Ρίτσου έγραψε για το βιβλίο:

<< Ξεκινάς να διαβάζεις και έχεις την αίσθηση πως ο Τζόγιας χρησιμοποιεί κάρβουνο για να φτιάξει τους πίνακές του. Αδρά περιγράμματα και φωτοσκιάσεις που στοχεύουν στην ουσία. Κι όσο διαβάζεις διαπιστώνεις πως τα μικρά τούτα πεζοποιήματα είναι γεμάτα χρώματα με χιλιάδες αποχρώσεις. Μέσα απ’ το λίγο βγαίνει το «πολύ». Το πολύ των αισθημάτων, του έρωτα, της υπαρξιακής αναζήτησης, της κοινωνίας και του κόσμου μας τελικά. >>

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 03)

ΣΗΡΩΕΣ.jpg

σΗΡΩΕΣ
Γιάννης Καλλιγάς
ISBN: 978-618-82233-5-6 
             διαστ.: 14 x 21               σελ.: 32              Τιμή.: € 7

 

Η ζωή ανοίγει όρια. Τις περισσότερες φορές πραγματεύεται την απόσταση. Τη δική μας ή των άλλων ή και του όλου. Είτε βρίσκονται τα επίπεδα είτε τα πλαίσια για να καλυφθεί αυτή η απόσταση, η γη δικαιώνει όσους ταξιδεύουν για να βρουν το σημείο που θα τους ενώσει μ' εκείνη. Και θα είναι ήρωες αν νιώσουν μικροί σ' αυτήν τη θέση. Μια θέση αμετακίνητη. Μια θέση που ολόκληρος ο εαυτός τους θα τους ανήκει.

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 02)

ΤΟ ΞΥΛΟΦΩΝΟ
Ευσταθία Τσιγκάνου
ISBN: 978-618-82233-3-4 
             διαστ.: 24 x 17               σελ.: 72              Τιμή.: € 8
 

Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΛΙΟΥ ΦΑΝΓΚ ΠΙΝΓΚ

[ «Μες στο χρυσό μου σπίτι 
τα ίχνη των δακρύων μου κανείς δεν βλέπει».
Λιού Φανγκ Πινγκ, 8ος αιώνας ]

Επιστρέφω
από μακρινό ταξίδι
την πιο τρυφερή ώρα του δειλινού.
Με τυλίγει ο αρωματισμένος αέρας της άνοιξης.
Ένα πουλί αφήνει τη φωλιά του
και πετάει προς το φεγγάρι.
Το αγαπημένο σου χέρι
θα σκουπίσει το δάκρυ
που κυλάει στο μάγουλό μου.

(Τερψιχόρη: Ποίηση - 01)

TOP

bottom of page