top of page

Η ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Κοινότητα, αγορά, πολιτισμός

Stephen Gudeman

ISBN: 978-960-6840-22-7                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 268              τιμή: € 21,30

Το πρώτο βιβλίο ανθρωπολογίας το οποίο προτείνει ένα διαπολιτισμικό μοντέλο της οικονομίας. Ο Gudeman κατορθώνει με θαυμαστό τρόπο να συνυφάνει τα αποτελέσματα δεκαετιών ανθρωπολογικής σκέψης σε μία πρωτότυπη σύνθεση.

ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Μια ανάλυση των Εννοιών της Μιαρότητας και του Ταμπού

Mary Douglas

ISBN: 960-8354-57-9                        διαστ.: 14 x 21        σελ.: 323               τιμή: € 20,00

Η Mary Douglas, επιχειρώντας να απαντήσει στο τότε ανθρωπολογικό ερώτημα γύρω από τη σχέση μιαρού και ιερού στους διάφορους πολιτισμούς εξακολουθεί να είναι επίκαιρη τη σημερινή εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από έναν έκδηλο φόβο απέναντι στις θρησκείες των "άλλων", στους "άλλους" πολιτισμούς.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΛΟ
Σώμα και κοινωνικό φύλο από τους αρχαίους Έλληνες έως τον Φρόιντ

Thomas Laqueur

ISBN: 960-8354-10-2                        διαστ.: 17 x 24        σελ.: 404               τιμή: € 26,38

Το βιβλίο του ιστορικού Thomas Laqueur Κατασκευάζοντας το Φύλο συμβάλλει αποφασιστικά στην ανατροπή της παλιάς και βαθιά ριζωμένης, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες, αντίληψης για την «βιολογία» ως φυσικό, αδιαμφισβήτητο κριτήριο ταξινόμησης και διάκρισης των ανθρώπων σε «άνδρες» και «γυναίκες» και δείχνει ότι το έμφυλο σώμα, η βιολογική/ανατομική διαφορά, δεν είναι ένα βιολογικό δεδομένο όπως πιστεύουμε, αλλά μια συγκεκριμένη κοινωνική/πολιτισμική και εντέλει πολιτική χειραγώγηση της πολύμορφης ανθρώπινης βιολογίας.

ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;
Marc Augé

ISBN: 978-960-6840-19-7                 διαστ.: 12 x 20,5        σελ.: 128               τιμή: € 12,66

Εδώ και μερικούς αιώνες, ο χρόνος κυοφορούσε την ελπίδα. Το μέλλον μάς υποσχόταν ηρεμία, εξέλιξη, ωρίμανση, πρόοδο, ανάπτυξη ή επανάσταση. Δεν συμβαίνει πλέον το ίδιο. Το μέλλον έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ένα ακίνητο παρόν ενσκήπτει στον κόσμο, καταργώντας τον ορίζοντα της ιστορίας όπως και τα σημεία αναφοράς ολόκληρων γενεών. Τι προκαλεί αυτή την «έκλειψη» ; Γιατί το μέλλον αφανίζεται μέσα στις ατομικές συνειδήσεις και στις συλλογικές αναπαραστάσεις ; Υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν έξοδοι κινδύνου; Αυτά τα ερωτήματα που στοιχειώνουν καθημερινά ολοένα και περισσότερους τομείς δραστηριότητας και στοχασμού, πραγματεύεται με ακρίβεια και ενάργεια ο διαπρεπής ανθρωπολόγος Marc Augé. Διερευνώντας διαδοχικά τις έννοιες της ενύπαρξης, της ανάπτυξης, της παγκοσμιοποίησης, της συγχρονικότητας, της νεωτερικότητας, της μνήμης και εντέλει της ουτοπίας, συνθέτει μία πρωτότυπη και απελευθερωτική προοπτική για το μέλλον.

ΦΥΛΗ, ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια ανθρωπολογική προσέγγιση

Peter Wade

ISBN: 978-960-6840-20-3                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 328              τιμή: € 26,63

Πώς ορίζεται η φυλή; Και πώς ο ρατσισμός; Τι είναι φυλετικός ρατσισμός και τι πολιτισμικός; Ποια είναι κυρίαρχη μορφή ρατσισμού σήμερα; Ποιος ο ρόλος της φύσης και ποιος του πολιτισμού στον καθορισμό της έννοιας φυλή; Πώς συγκροτείται αυτό που εννοούμε ως φυλετική ταυτότητα; Οι εκάστοτε σημασίες της φυλής και οι εκδοχές του ρατσισμού έχουν καθοριστεί είτε με βάση τη φύση (βιολογία, γονίδια, «αίμα») είτε τον πολιτισμό (θρησκείες, αξίες, ήθη κ.ο.κ.). Ο συγγραφέας διερευνά το νόημα αυτών των εννοιών και επιχειρεί να διαλευκάνει τη σχέση ανάμεσα στη φύση και τον πολιτισμό αλλά και το ρόλο της σχέσης αυτής στον καθορισμό της έννοιας φυλή και στις διαφορετικές εκδοχές του ρατσισμού. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης θα
αναμετρηθεί πολλές φορές με τα παραπάνω ερωτήματα έχοντας ως οδηγό τη διαυγή και διεισδυτική σκέψη του ανθρωπολόγου Peter Wade ο οποίος επιχειρεί να απαντήσει σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα των καιρών μας.

ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ
Εξερευνήσεις στην κοσμολογία

Mary Douglas

ISBN: 978-960-8354-70-8                 διαστ: 14 x 21            σελ. 287               τιμή: € 23,21

Μία από τις πλέον πολυδιαβασμένες και οξυδερκείς μελέτες του 20ου αιώνα για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένα κλασικό κείμενο, το οποίο παραμένει στην κορυφή του ενδιαφέροντος επί 30 και πλέον χρόνια και προορίζεται για τον αναγνώστη ο οποίος συναρπάζεται από την ευφυΐα και τη διορατικότητα των παρατηρήσεων της συγγραφέως, με ενδιαφέροντα για τη θρησκεία, την εκπαίδευση, την κοινωνιολογία, την πολιτική, την ψυχολογία και βεβαίως την ανθρωπολογία.

bottom of page