top of page
Αναστολή, Σύμπτωμα και Άγχος.jpg

Ο ΦΡΟΫΝΤ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ... ΜΕ ΑΓΧΟΣ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Sigmund Freud
ISBN: 978-960-6840-75-3                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 182              τιμή: € 10,00


Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας γράφτηκε από τον Φρόυντ τον Ιούλιο του 1925, αναθεωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά (τουλάχιστον ένα απόσπασμά του) στα τέλη Φεβρουαρίου του 1926.
Τα θέματα που πραγματεύεται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και υποδηλώνουν ότι ο Φρόυντ αντιμετώπισε δυσκολία στο να ενοποιήσει τη δουλειά του. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι, παρά τα παράπλευρα θέματα που θίγει, το κεντρικό ζήτημα είναι το πρόβλημα του άγχους, ένα ζήτημα τόσο ψυχολογικό, όσο και κοινωνικό, που απασχόλησε συστηματικά τον πατέρα της ψυχανάλυσης σε όλη τη διάρκεια της επιστημονικής του πορείας.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑΣ
Σεξουαλικότητα, αγάπη και ερωτισμός στις μοντέρνες κοινωνίες
Anthony Giddens

ISBN: 978-960-8354-23-4                 διαστ.: 17 x 24           σελ.: 268              τιμή: € 25,31

Η σεξουαλική επανάσταση: ένας υποβλητικός όρος, αλλά ποιο νόημα μπορεί να λάβει σήμερα; Πώς διαμορφώνεται η "σεξουαλικότητα" και ποιες είναι οι συνδέσεις της με τις αλλαγές που έχουν επηρεάσει την προσωπική ζωή σε ένα γενικότερο επίπεδο; Ο Anthony Giddens, προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, αμφισβητεί πολλές από τις κυρίαρχες ερμηνείες για το ρόλο της σεξουαλικότητας στη μοντέρνα κουλτούρα. Η ανάδυση αυτού που ο συγγραφέας αποκαλεί πλαστική σεξουαλικότητα -σεξουαλικότητα απελευθερωμένη από την εγγενή σχέση της με την αναπαρωγή- αναλύεται υπό τους όρους της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της μοντέρνας κοινωνικής οργάνωσης και των κοινωνικών επιδράσεων των τελευταίων δεκαετιών.
Αυτό το βιβλίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό και επίσης αποτελεί ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για σπουδαστές και καθηγητές.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΣΤΟ ΒΙΩΜΑ
Ψυχολογικές οπτικές της οδοντιατρικής
Σοφία Αντωνακάκη

ISBN: 978-960-8354-60-9                 διαστ.: 17 x 24           σελ.: 224              τιμή: € 8,50

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μία απόπειρα συνάντησης της οδοντιατρικής με την ψυχολογία και την επικοινωνία με στόχο την δημιουργική σύνθεση και όχι την τεχνητή συγκόλληση. 
Μιλώντας με τους όρους της διεπιστημονικότητας, μία τέτοια συνθετική οπτική της οδοντιατρικής δεν επιδιώκει προφανώς να δημιουργήσει οδοντίατρους-ψυχολόγους αλλά να υποστηρίξει επαγγελματίες στοματικής υγείας προσανατολισμένους στην ολιστική θεώρηση των ασθενών τους, ενήμερους για τις έντονα ψυχολογικές διαστάσεις της εργασίας τους, λειτουργικούς στην επικοινωνία και, όσο γίνεται περισσότερο σε επαφή με τις δικές τους προσωπικές ανάγκες, τα όρια και τις επιδιώξεις τους.

Πέρασαν πάρα πολλές δεκαετίες όπου κάθε επιστημονικός κλάδος, "τραβούσε το δρόμο του", μοναχικά, οχυρωμένος μέσα στις δικές του αλήθειες και τα δικά του ερωτήματα. Η οδοντιατρική ακολουθεί πιστά αυτή τη γραμμή και έχει εξελιχθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε υψηλό βαθμό εξειδίκευσης.

Προφανώς αυτή η πορεία έφερε πολύ περισσότερη γνώση, νέες δυνατότητες αποτελεσματικότητας, υψηλότερο επίπεδο κατάρτισης. Όλα αυτά είναι καλά μέχρι το σημείο που η συνεχής διακλάδωση του αρχικού μεγάλου δρόμου γίνει τόσο πυκνή και πολυάριθμη που τα ξεχωριστά μονοπάτια στενεύουν τόσο πολύ που θυμίζουν αδιέξοδα με πολύ μοναξιά και συχνά με ανία.

Είμαστε στη φάση της ανάγκης για την νέα οργάνωση, που οι ειδικοί της θεωρίας της επιστήμης την ονομάζουν διεπιστημονικότητα. Πρόκειται για την τάση προσέγγισης των διάφορων φαινομένων, τόσο στο επίπεδο του φυσικού κόσμου όσο και του ανθρώπου. 
Αυτή η τάση στις επιστήμες της υγείας εκφράζεται μέσα από το ολιστικό πνεύμα και την ψυχοσωματική ενότητα.
Η διεπιστημονικότητα αφορά επίσης και την κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση της επιστήμης. Δηλαδή, τη συγκρότηση ενός συστήματος ηθικών αξιών που να υπηρετούν την αγάπη και την φροντίδα για τον άνθρωπο και την ανάγκη για ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του επιστήμονα ανεξάρτητα από το ειδικό γνωστικό του αντικείμενο. Αν κάτι τέτοιο εκτιμάται σαν ανάγκη ακόμα και στις επιστήμες της τεχνολογίας και των εφαρμογών της, είναι αυτονόητο πόσο ζωτικό είναι για τις επιστήμες που προετοιμάζουν επαγγελματίες υγείας.

bottom of page