top of page

ΡΕΥΣΤΟΣ ΦΟΒΟΣ
Zygmunt Bauman

ISBN: 978-960-8354-72-2                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 245              τιμή: € 16,00

Στην αυγή του 21ου αιώνα ζούμε, ξανά, σε μία κατάσταση ρευστού φόβου. Είτε πρόκειται για τις φυσικές και περιβαλλοντικές καταστροφές είτε για τις τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις βρισκόμαστε σε κατάσταση διαρκούς άγχους αναφορικά με τους κινδύνους που δύνανται να ενσκήψουν απροειδοποίητα, ανά πάσα στιγμή. «Φόβος» είναι το όνομα που δίνουμε στην αβεβαιότητά μας μπροστά στους κινδύνους που χαρακτηρίζουν τη ρευστή μοντέρνα εποχή μας, στην άγνοιά μας σχετικά με τη φύση της απειλής και στην ανικανότητά μας να καθορίσουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή της. Σαν άρτιο και εύχρηστο ευρετήριο των φόβων μας, το βιβλίο του Bauman, καταγράφει και περιγράφει ευφυώς τις αγωνίες μας, ενώ συγχρόνως αποπειράται να φέρει στο φως τις πηγές τους και να εξετάσει τους τρόπους απενεργοποίησης ή εξουδετέρωσής τους.

ΖΩΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Zygmunt Bauman

ISBN: 978-960-6840-16-6                 διαστ.: 14 x 21        σελ.: 200               τιμή: € 14,00

Ποιο είναι το σημαντικότερο και καλύτερα φυλασσόμενο μυστικό της σύγχρονης κοινωνίας των καταναλωτών;

Το άτομο-καταναλωτής μετασχηματίζεται σε προωθητή και ταυτοχρόνως προωθούμενο εμπόρευμα. Αγαθά και πωλητές εμπορεύματα και εμπορευόμενοι, είναι όλοι ένοικοι στον ίδιο κοινωνικό χώρο, εκείνο της αγοράς. 

Η δοκιμασία που καλούνται να περάσουν τα άτομα προκειμένου να αποκτήσουν τα κοινωνικά "βραβεία" που ορέγονται, απαιτεί τη μετάπλασή τους σε ελκυστικά προϊόντα. Οι ανθρώπινες σχέσεις αποικίζονται από κοσμοθεωρίες και συμπεριφορές που γεννιούνται στην καρδιά της αγοράς.

Στο νέο του αυτό βιβλίο, ο μεγάλος κοινωνικός στοχαστής Ζίγκμουντ Μπάουμαν, εξετάζει τον αντίκτυπο των καταναλωτικών στάσεων και προτύπων συμπεριφοράς σε ποικίλες, φαινομενικά ασύνδετες, όψεις της κοινωνικής ζωής: την πολιτική και τη δημοκρατία, τoυς κοινωνικούς διαχωρισμούς και τη διαστρωμάτωση, τις κοινότητες, τη δημιουργία ταυτότητας, την παραγωγή και χρήση της γνώσης και τις προτιμώμενες αξίες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Zygmunt Bauman

ISBN: 978-960-8354-14-2                      διαστ.: 14 x 21         σελ.: 192               τιμή: € 14,00

Ο όρος παγκοσμιοποίηση είναι, στις μέρες μας, ένας από τους πιο πολυσυζητημένους. Για ορισμένους, σημαίνει αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, αν θέλουμε να ευτυχήσουμε. Για κάποιους άλλους, η "παγκοσμιοποίηση" είναι η αιτία της δυστυχίας μας. Ωστόσο, για όλους, η "παγκοσμιοποίηση" είναι η αναπόφευκτη μοίρα αυτού του κόσμου, μια μη αναστρέψιμη διαδικασία. 
Το βιβλίo αυτό επιχειρεί να δείξει ότι οι αθέατες πλευρές του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης είναι περισσότερες από τις ορατές. Ξετυλίγοντας τις κοινωνικές ρίζες και τις κοινωνικές συνέπειες της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης, θα επιχειρήσουμε να ξεδιαλύνουμε ένα μέρος της ομίχλης που περιβάλλει τον όρο ο οποίος φιλοδοξεί να φωτίσει τη σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ / ΑΝΤΙ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
David Held – Anthony McGrew

ISBN: 960-8354-21-8                       διαστ.: 14 x 21         σελ.: 240               τιμή: € 15,83

Το βιβλίο αυτό παρέχει το κλειδί για την κατανόηση των πιο σημαντικών θεωρητικών και πολιτικών συζητήσεων των καιρών μας. Οι συγγραφείς εξετάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία της παγκοσμιοποίησης και εκτιμούν τις παγκόσμιες τάσεις της. Ζητήματα διακυβέρνησης, πολιτισμού και οικονομίας, τα μοτίβα ανισότητας και η παγκόσμια ηθική αναλύονται σε συνδυασμό με τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα των δύο βασικών ομάδων στη διαμάχη περί παγκοσμιοποίησης: των οπαδών της και των σκεπτικιστών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΛΟ
Σώμα και κοινωνικό φύλο από τους αρχαίους Έλληνες έως τον Φρόιντ

Thomas Laqueur

ISBN: 960-8354-10-2                       διαστ.: 17 x 24           σελ.: 404               τιμή: € 26,38

Το βιβλίο του ιστορικού Thomas Laqueur Κατασκευάζοντας το Φύλο συμβάλλει αποφασιστικά στην ανατροπή της παλιάς και βαθιά ριζωμένης, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες, αντίληψης για την «βιολογία» ως φυσικό, αδιαμφισβήτητο κριτήριο ταξινόμησης και διάκρισης των ανθρώπων σε «άνδρες» και «γυναίκες» και δείχνει ότι το έμφυλο σώμα, η βιολογική/ανατομική διαφορά, δεν είναι ένα βιολογικό δεδομένο όπως πιστεύουμε, αλλά μια συγκεκριμένη κοινωνική/πολιτισμική και εντέλει πολιτική χειραγώγηση της πολύμορφης ανθρώπινης βιολογίας.

ΥΦΗ ΣΚΕΨΗΣ
Robert Stenberg

ISBN: 978-960-6840-25-8                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 235              τιμή: € 20,09

Τα παραδοσιακά τεστ ικανοτήτων αξιολογούν αντικειμενικά τις δεξιότητες και τα ταλέντα ενός ατόμου; Πόσο επιτυχείς είναι οι επιλογές ενός manager στη στελέχωση του τμήματός του; Πώς μπορεί ένας γονιός να αναγνωρίσει τα ταλέντα του παιδιού του; Πόσο σωστά αξιολογεί ένας εκπαιδευτικός τις κλίσεις ενός μαθητή; Προσφέρει ή στερεί ευκαιρίες; Ο κάθε ένας από εμάς έχει επίγνωση των ικανοτήτων και των ταλέντων του; Το κρίσιμα και ευαίσθητα αυτά ερωτήματα προσεγγίζει ο Robert Sternberg στο βιβλίο του Ύφη Σκέψης. Παραθέτοντας ποικιλία παραδειγμάτων, από επιστημονικές μελέτες μέχρι προσωπικές μαρτυρίες, ο συγγραφέας διατυπώνει μία νέα θεωρία περί υφών σκέψης που έχει ως στόχο να εξηγήσει γιατί τα τεστ ικανοτήτων, οι σχολικοί βαθμοί, οι επιδόσεις στην τάξη και στην εργασία και γενικότερα οι διαδικασίες αξιολόγησης τις οποίες ο κάθε ένας από εμάς περνάει από τη νηπιακή ηλικία έως την ενήλικη ζωή του συνήθως αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν πλήρως τα χαρίσματα και τα δεξιότητές μας. Το βιβλίο ΄Υφη Σκέψης είναι ένα ευανάγνωστο και απολαυστικό ανάγνωσμα το οποίο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό: εκπαιδευτικούς, managers, ψυχολόγους, ερευνητές και φοιτητές, γονείς και κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για ζητήματα γνώσης και νοημοσύνης.

Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ
J. Bremmer – H. Roodenburg (επιμ.)

ISBN: 960-8354-29-3                       διαστ.: 17 x 24         σελ.: 334               τιμή: € 20,14

Τι ακριβώς θεωρούμε «χιούμορ»; Σε ποιο βαθμό άλλαξε το χιούμορ μέσα στους αιώνες; Γελούσαν οι πρόγονοί μας με τα ίδια αστεία; Ποια η σχέση του γέλιου με το χιούμορ; Το βιβλίο αυτό καταπιάνεται με την έννοια του χιούμορ και παρακολουθεί την εξέλιξή της διαμέσου των αιώνων.

ΝΕΟΛΑΙΑ
Ο αστάθμητος παράγοντας;

Νίκος Δεμερτζής – Γιάννης Σταυρακάκης (υπευθ. έκδοσης)

ISBN: 978-960-8354-85-2                 διαστ.: 17 x 24           σελ.: 253              τιμή: € 16,00

Τι εννοούμε όταν προφέρουμε τις λέξεις «νέοι», «νέα γενιά», «νεολαία»; Ποιο είναι το κοινωνικο-δημογραφικό προφίλ της ελληνικής νεολαίας και ποια η σχέση της με τα ΜΜΕ και την τεχνολογία; Ποιες είναι οι αξιακές προτεραιότητες των νέων; Πώς εκδηλώνεται η θρησκευτικότητα και οι συναφείς πρακτικές τους; Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι φόβοι τους για το μέλλον; Πώς αρθρώνονται οι διαπροσωπικές τους σχέσεις και το κοινωνικό τους κεφάλαιο; Ποια η στάση τους απέναντι στους θεσμούς, την κοινωνική συμμετοχή και την πολιτική; Πώς σχετίζονται γνωστικά και συναισθηματικά με την εθνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική;

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
David Howarth

ISBN: 978-960-6840-03-6                 διαστ.: 14 x 21        σελ.: 217               τιμή: € 18,99

Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην έννοια του λόγου (discourse); Ποιοι οι διαφορετικοί ορισμοί της έννοιας του λόγου και ποιες οι μέθοδοι της ανάλυσης του λόγου στις σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες; Με ποιο τρόπο η έννοια του λόγου μπορεί να συμβάλει στην διαλεύκανση βασικών θεωρητικών ζητημάτων; Πώς μπορεί να ρίξει φως σε πολύπλοκα ζητήματα της εμπειρικής έρευνας; Ένα μεστό και περιεκτικό βιβλίο, μία εξαιρετική εισαγωγή στο ζήτημα της έννοιας του λόγου (discourse) η οποία κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη-μελετητή, ερευνητή και σπουδαστή των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κριτική διερεύνηση των κοινωνικών λειτουργιών της εκπαίδευσης

Βασιλική Καντζάρα

ISBN: 978-960-6840-04-3                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 357              τιμή: € 26,38

Το βιβλίο αυτό διερευνά τη σχέση εκπαίδευσης και κοινωνίας στο έργο των θεμελιωτών της κοινωνιολογίας και των θεωρητικών της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης. Ξεκινώντας με μία αναδρομή στις θέσεις Durkheim, Marx και Weber η μελέτη επικεντρώνεται στις μεταγενέστερες προσεγγίσεις θεωρητικών όπως οι: Parsons, Bourdieu, Bernstein, Archer, Collins κ.ά., στην περίοδο 1960-80. Συνεχίζοντας, θίγει ορισμένα από τα σημερινά θέματα, τα αδιέξοδα και τα διλήμματα, σχετικά με τον αμφισβητούμενο ρόλο και την αποστολή του εκπαιδευτικού θεσμού.

ΘΗΛΥΚΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ
Michèle Ferrand

ISBN: 978-960-6840-09-8                 διαστ.: 11 x 16.5        σελ.: 182               τιμή: € 8

Η διαφορά μεταξύ ανδρικών και γυναικείων θέσεων έχει μειωθεί σημαντικά. Η καθημερινότητα των γυναικών στις απαρχές αυτού του αιώνα μικρή σχέση έχει με την καθημερινότητα των μητέρων τους και ακόμη μικρότερη με εκείνη των γιαγιάδων τους. Όμως η επίμονη διατήρηση ορισμένων έμφυλων διακρίσεων, η απροσδόκητη αναδόμηση νέων μορφών ανισοτήτων δείχνουν ότι η ανδρική κυριαρχία, αν και έχει αμβλυνθεί, δεν έχει εξαλειφθεί. Σε όλους τους τομείς, των οικονομικών απολαβών ή των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, των εκλογικών αναμετρήσεων ή των γονεϊκών υποχρεώσεων, της εμφανούς δημιουργικότητας ή της σεξουαλικής ελευθερίας, το αρσενικό κυριαρχεί επί του θηλυκού. Στόχος του βιβλίου αυτού, δεν είναι να επισημάνει απλώς τη διαιώνιση των ανισοτήτων, αλλά να παρακολουθήσει τη μετατόπισή τους, την αναδιάρθρωσή τους και τους μηχανισμούς άμβλυνσής τους. Θα αναζητήσει τη φύση των δυνάμεων που οδηγούν στην εξάλειψή τους αλλά και τις προβαλλόμενες αντιστάσεις.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Jean-Hugues Déchaux

ISBN: 978-960-6840-12-8                 διαστ.: 11 x 16,5      σελ.: 191               τιμή: € 10

Από το 1970 έως σήμερα, η οικογένεια γνώρισε τόσο βαθιές αλλαγές, στη Γαλλία και στις άλλες δυτικές κοινωνίες, που είναι δύσκολο να την προσδιορίσουμε. Σε τούτο το βιβλίο, δεν προτείνεται μια γενική θεωρία.Αντίθετα, προτιμήθηκε η μέθοδος της σταδιακής επεξεργασίας μιας συνολικής θεώρησης, ήτοι μιας κοινωνιολογικής διάγνωσης σχετικά με αυτό που συνιστά ένα νέο οικογενειακό δεδομένο.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Damien de Blic – Jeanne Lazarus

ISBN: 978-960-8354-97-5                 διαστ.: 11 x 16,5      σελ.: 158               τιμή: € 10

Το χρήμα είναι παρόν σε όλες τις σφαίρες της σύγχρονης ζωής. Είναι αναγκαίο για την επιβίωση, αλλά τι είδους επιβίωση προτείνει; Η νομισματοποίηση της καθημερινής ζωής αποτελεί πηγή αλλοτρίωσης ή απελευθέρωσης; Τι μας μαθαίνει για τις αξίες μιας κοινωνίας; Διαφέρουν οι συμπεριφορές απέναντι στο χρήμα ανάλογα με τις κοινωνικές ομάδες; Πώς κυκλοφορεί στους κόλπους μιας οικογένειας;

Η ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Lionel Obadia

ISBN: 978-960-6840-11-1                 διαστ.: 11 x 16.5      σελ.: 180               τιμή: € 8

Πάντοτε η ανθρωπολογία ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την θρησκεία, την καταγωγή της, τις μορφές και τις παραλλαγές της. Η ανθρωπολογία των θρησκειών είναι ο κλάδος της γενικής ανθρωπολογίας εκείνος, που συγκροτείται βάσει της μελέτης των θρησκειών (μαγεία, μαγγανεία, ανιμισμός, τοτεμισμός, σαμανισμός...) και των εμπειρικών αντικειμένων (μύθοι, τελετουργίες, θρησκευτικές πεποιθήσεις, αναπαραστάσεις, κοινωνικοί οργανισμοί), επιστρατεύοντας θεωρίες και εφαρμόζοντας μεθόδους που της προσδίδουν μία ιδιαίτερη ταυτότητα στον αστερισμό των θρησκευτικών επιστημών. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, αυτή η ανθρωπολογία, που για καιρό αποτελούσε μία «επιστήμη των πρωτόγονων θρησκειών», μπόρεσε να ανανεωθεί χωρίς να απαρνηθεί την καταγωγή της. Είναι, στις μέρες μας, η αρμόδια επιστήμη για να κατανοήσει τις, νεότερες ή όχι, θρησκείες, οι οποίες είναι υπό αλλαγή και εν κινήσει.

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Anne - Catherine Wagner

ISBN: 978-960-8354-98-2                 διαστ.: 11 x 16,5           σελ.: 154              τιμή: € 8

Η παγκοσμιοποίηση δεν ανατρέπει μόνο την οικονομική τάξη αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις. Κλονίζει ή ενισχύει τις παλαιές ιεραρχίες, παράγει νέους ταξικούς διαχωρισμούς, παρέχει νέες δυνατότητες κοινωνικής κινητικότητας. Η προσέγγιση της παγκοσμιοποίησης με όρους κοινωνικής διαστρωμάτωσης επιτρέπει τη ρήξη με την άκρως ομογενοποιητική οπτική της οικουμενικότητας και κομίζει νέες προοπτικές στην ανάλυση των κοινωνικών δομών.

Πώς διαμορφώνονται ιστορικά ανισότιμες κοινωνικές σχέσεις στον παγκόσμιο χώρο; Παρακολουθούμε την ανασύνθεση εθνικών αστικών τάξεων ως αποτέλεσμα του ανοίγματος των συνόρων; Μπορούμε να μιλάμε για ανάδυση μιας διεθνούς κυρίαρχης τάξης; Οι λαϊκές τάξεις ανάγονται σε μια σχέση μη κατοχής και στέρησης δυνατοτήτων απέναντι σε αυτή τη διαδικασία; Η μετανάστευση μπορεί να προκαλέσει την «κάτωθεν» παγκοσμιοποίηση; Γιατί οι μεσαίες τάξεις είναι αυτές που αγωνίζονται περισσότερο για τα διεθνή ζητήματα; Τι απέγινε ο διεθνισμός του εργατικού κινήματος;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
Από την υποταγή στην οικειότητα ή πώς η αγάπη νίκησε το γάμο

Stephanie Coontz

ISBN: 978-960-6840-02-9                 διαστ.: 17 x 24           σελ.: 454               τιμή: € 31,65

Η Ιστορία του Γάμου είναι το ιδανικό βιβλίο για να κατανοήσει κανείς όχι μόνο τις λεπτές αποχρώσεις του σύγχρονου γάμου αλλά και τις διαμάχες σχετικά με τους γάμους ομοφύλων, τη συμβίωση και το διαζύγιο. Η Stephanie Coontz καταρρίπτει πολλούς μύθους για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του έγγαμου βίου, και φανερώνει τους λόγους για τους οποίους ο θεσμός αυτός, αν και εξαιρετικά ευάλωτος στις μέρες μας, εξακολουθεί να προσφέρει βαθιά ικανοποίηση και πληρότητα.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΔΕΣΜΟΥ
Sebastian Kraemer, Jane Roberts

ISBN: 978-960-8354-24-1                 διαστ.: 17 x 24           σελ.: 400              τιμή: € 15

Από που προέρχεται το «αισθάνομαι καλά»; Καθώς η μάχη των ιδεών στην κεντροαριστερή πολιτική κλιμακώνεται, γίνεται ξεκάθαρο σιγά-σιγά ότι η κοινωνική και η οικονομική δικαιοσύνη, αν και είναι απαραίτητες, δεν είναι από μόνες τους επαρκείς συνθήκες για μια ασφαλή κοινωνία. Υπάρχει ελάχιστη αντίληψη για τη δύσκολη θέση των ανθρώπων στη σύγχρονη πολιτική. Η αυξανόμενη ανασφάλεια και αβεβαιότητα φαίνεται να χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη στο τέλος του εικοστού αιώνα.
Οι συντελεστές του βιβλίου "Πολιτική του Συναισθηματικού Δεσμού" -διακεκριμένες αυθεντίες όλοι, προερχόμενοι από ποικίλους χώρους όπως της πολιτικής, επαγγελματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας- μοιράζονται μια κοινή πεποίθηση ότι έχουμε μια έντονη ανάγκη να ανήκουμε, να είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με ανθρώπους, μέρη και ιδέες και ότι αυτά πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες. Οι συγγραφείς αντλούν από την πρόσφατη έρευνα και δημόσια συζήτηση στην αναπτυξιακή ψυχολογία και την πολιτική επιστήμη για να προσφέρουν ένα μοναδικό διάλογο μεταξύ του ψυχολογικού και του κοινωνικού -μια πολιτική κατανόηση των συνηθισμένων ανθρώπινων αναγκών.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Διαδρομές και ασκήσεις στην κοινωνιολογική θεωρία, την ερευνητική μέθοδο και την παρατήρηση
Σωτήρης Χτούρης

ISBN: 978-960-8354-38-8                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 188              τιμή: € 9,50

Τα κείμενα προσπαθούν να αναρριχηθούν μέσα από μια αφήγηση καθημερινών στιγμών, σκέψεων και προβληματισμών, προς την κατεύθυνση μιας δομημένης, θεωρητικής σκέψης πάνω στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.
Αυτή η διαδρομή προσπαθεί να στηριχθεί, παράλληλα, σε εικόνες, φωτογραφίες, οπτικές και ηχητικές εντυπώσεις. Μοιάζει, δηλαδή, με την πορεία που συχνά ακολουθούμε για την κατανόηση της πραγματικότητας.
Ενίοτε, οι εντυπώσεις και οι γνώμες είναι ασαφείς κι αφηρημένες, σαν θολές μνήμες, σαν φευγαλέα ματιά κάτι που μπορεί να εκφραστεί με μια αισθητική-εικαστική αντίληψη.
Άλλες φορές, πάλι, πρόκειται για εντυπώσεις συγκεκριμένες και έντονες, που μας αναγκάζουν να συγκεντρωθούμε στο θέμα, να μην μπορούμε να αποτρέψουμε το βλέμμα και τη σκέψη μας. Τότε αναζητούμε έννοιες, δανειζόμαστε επιστημονικά υποδείγματα, προσπαθούμε να συνθέσουμε τον θεωρητικό μας κόσμο.
Ο διάλογος σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει καταλυτικό ρόλο, αποκαλύπτει τις κρυφές μας σκέψεις, την ωραία αλλά χυδαία πλευρά μας. Όπως όταν βλέπουμε αυτούς που θαυμάζουμε να ξεντύνονται το ρόλο τους. Όπως όταν βλέπουμε τον εαυτό μας αδύναμο, κρυμμένο, υποκειμενικό. Έτσι συμβαίνει και με τα κείμενα αυτού του βιβλίου. Άλλοτε φαίνονται σφριγηλά και σαφή, άλλοτε ρευστά, φοβισμένα, κρυμμένα πίσω από έννοιες και ξύλινες λέξεις.
Η διαδρομή φτάνει έτσι σε μια μεθοδολογική, κοινωνιολογική πρόταση σχετικά με τον τρόπο κατανόησης της κοινωνίας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές, αλλά και τις αδυναμίες της επιστημονικής ανάλυσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
Pierre Bourdieu

ISBN: 978-960-8354-33-3                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 152              τιμή: € 7

Όταν αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι κοινωνικές χρήσεις της επιστήμης, σπάνια εξετάζουμε τη χρήση που θα μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι οι ερευνητές για να αναπτύξουν μια κοινωνιολογία της επιστημονικής παραγωγής. Δεν θα μπορούσαν άραγε να κάνουν μία "κλινική" χρήση που θα επέτρεπε στην έρευνα να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά τις αποστολές που της εμπιστεύεται η κοινωνία;
Τα "επιστημονικά πεδία" είναι, σύμφωνα με τον Pierre Bourdieu, ο τόπος της αναγκαίας αντιπαράθεσης μεταξύ δύο μορφών εξουσίας που αντιστοιχούν σε δύο είδη "επιστημονικού κεφαλαίου": ενός κεφαλαίου, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοινωνικό και που είναι συνδεδεμένο με την κατοχή υψηλών θέσεων στους επιστημονικούς θεσμούς, και ενός ειδικού κεφαλαίου, που βασίζεται στην αναγνώριση από τους ομοίους. Και δεδομένου ότι η επιστημονική καινοτομία δεν νοείται χωρίς ρήξεις με τα ισχύοντα προαπαιτούμενα, το ειδικό επιστημονικό κεφάλαιο είναι και το πιο εκτεθειμένο σε αμφισβήτηση. Συμβαίνει, ως εκ τούτου, οι πιο νεωτεριστές ερευνητές να υφίστανται τις πιο βίαιες επιθέσεις από πλευράς του ίδιου τους του θεσμού. Η κοινωνιολογία της επιστήμης μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση τέτοιου τύπου αντιφάσεων και τη θεμελίωση των συγκεκριμένων αρχών του κλινικού εγχειρήματος που εύχεται ο συγγραφέας.
Ποιοι είναι όμως οι όροι που καθιστούν ένα τέτοιο εγχείρημα δυνατό; Πώς θα μπορούσαν οι επιστήμονες να συμβάλουν στην υλοποίησή του; Σύμφωνα με τον Pierre Bourdieu, πρέπει να ενεργοποιηθεί μια Realpolitik του Λόγου, εξοπλισμένη με την ορθολογική γνώση των κοινωνικών μηχανισμών που λειτουργούν στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, τόσο σε εθνική όσο και σε διεθνή κλίμακα.

ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ
Ταξικές διαφοροποιήσεις των οικογενειακών πρακτικών
Αιμιλία Φάκου

ISBN: 978-960-6840-59-3          διαστ.: 14 x 21             σελ.: 492             Τιμή: €22
 

Αντικείμενο του βιβλίου είναι η κοινωνιολογική μελέτη της σχέσης οικογένειας - σχολείου.
Στόχος της έρευνας είναι να μελετήσει αν και με ποιον τρόπο διαφοροποιούνται οι διαδικασίες κοινωνικοποίησης και οι μορφωτικές πρακτικές τις οποίες αναπτύσσουν οικογένειες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, και σε ποιο βαθμό αυτές οι διαφοροποιήσεις επηρεάζουν τη σχέση με το σχολείο.
Οι μορφωτικές πρακτικές οι οποίες αναπτύσσονται στο εσωτερικό μιας οικογένειας και οι τρόποι επικοινωνίας των γονέων με τον σχολικό θεσμό αποκτούν ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτουν βαθύτερες κοινωνικές ανισότητες.
Ειδικότερα, σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την εκπαιδευτική και κοινωνική πράξη.

Το παρόν βιβλίο βασίζεται στη διδακτορική διατριβή τής συγγραφέως, η οποία αντλεί από το έργο του Bourdieu και του Βernstein, και η οποία διερευνά τις ταξικές διαφοροποιήσεις των οικογενειακών μορφωτικών πρακτικών και της σχέσης που αναπτύσσουν οι γονείς με το σχολείο.

bottom of page