top of page
Γιατί Πόλεμος.jpg

ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΟΣ;
Sigmund Freud - Albert Einstein

ISBN: 978-960-6840-74-6                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 78              τιμή: € 8,00

 

Άνοιξη του 1931
Το Διεθνές Ινστιτούτο για Πνευματική Συνεργασία, που υπάγεται στην Κοινωνία των Εθνών, είχε ξεκινήσει το 1931 ένα πρόγραμμα που ζητούσε από κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής να συζητήσουν σε ανοιχτές επιστολές που θα αντάλλασσαν μεταξύ τους, θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Καλοκαίρι του 1932
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν καλείται να επιλέξει μία προσωπικότητα και να αλληλογραφήσει μαζί της για ένα φλέγον διαχρονικά κοινωνικό ζήτημα. Ο Αϊνστάιν επιλέγει τον Σίγκμουντ Φρόυντ. Θέμα της αλληλογραφίας, η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και οι τρόποι αποφυγής του πολέμου για τις επόμενες γενιές.

Άνοιξη του 1933
Εκδίδονται στο Παρίσι σε τρεις γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά) οι επιστολές του 'Αϊνστάιν με τον Φρόυντ. Δυστυχώς τα σύννεφα του πολέμου είχαν ήδη ξεκινήσει να ξαναμαζεύονται πάνω απο την Ευρώπη και η έκδοση έγινε σε μόλις 2000 αριθμημένα αντίτυπα των οποίων η κυκλοφορία απαγορεύτηκε στη Γερμανία.

Οι φρικαλεότητες του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν το θέμα του πολέμου στην επικαιρότητα. Τι είναι ο πόλεμος; Είναι, άραγε, κάτι που υπακούει στις εσωτερικές αρχέγονες παρορμήσεις του ανθρώπου, ή είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που ακολουθεί ευρύτερες και περίπλοκες διαδικασίες που οδηγούν τη σημερινή φάση ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού, τον ενεργειακό πόλεμο και το ξαναμοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής και στην παγκόσμια κυριαρχία; Δυστυχώς, οι επιστολές του Αϊνστάιν και του Φρόυντ παραμένουν επίκαιρες.

STORYTELLING
Η μηχανή που κατασκευάζει ιστορίες και χειραγωγεί τα πνεύματα

Christian Salmon

ISBN: 978-960-8354-94-4                 διαστ.: 14 x 21          σελ.: 234               τιμή: € 21,10

Ο συγγραφέας αποκαλύπτει εδώ τα γρανάζια μιας «αφηγηματικής μηχανής» που αντικαθιστά την ορθολογική σκέψη, μιας μηχανής πολύ πιο αποτελεσματικής από όλα τα εργαλεία της ολοκληρωτικής κοινωνίας που φαντάστηκε ο Όργουελ. Αυτή η «νέα αφηγηματική τάξη» πηγαίνει πολύ πιο πέρα από την επινόηση μιας νεογλώσσας των μίντια, που παγιδεύει τη σκέψη: το Yποκείμενο που επιδιώκει να διαμορφώσει είναι ένα άτομο χειραγωγημένο, βυθισμένο σε ένα εικονικό περιβάλλον, που φιλτράρει τις προσλήψεις των αισθήσεων, ενεργοποιεί τις ενορμήσεις, ελέγχει τις συμπεριφορές και τις ιδέες...

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ
Πώς από το στρες γεννιούνται συναισθήματα

Gerald Hüther

ISBN: 978-960-8354-74-6                 διαστ.: 12 x 20,5        σελ.: 132               τιμή: € 15,83

Eκθέτοντας τις νεότερες επιστημονικές διαπιστώσεις σχετικά με τον τρόπο που επενεργούν οι αντιδράσεις του στρες στον εγκέφαλο, ο συγγραφέας μας προσφέρει μια απροσδόκητη οπτική για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται βασικά πρότυπα συναισθημάτων όπως η εμπιστοσύνη, η πίστη, η ελπίδα, η εξάρτηση, το μίσος και η επιθετικότητα.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Αυτό που υποψιαζόταν ήδη ο Δαρβίνος και οι δαρβινιστές δεν θέλουν ν' αποδεχθούν

Gerald Hüther

ISBN: 978-960-8354-80-7                 διαστ.: 12 x 20,5        σελ.: 90                τιμή: € 12,66

Το συναρπαστικότερο φαινόμενο που ανέδειξε η εξέλιξη της ζωής σ' αυτήν τη γη είναι η αγάπη. Μπορούμε να την αντιληφθούμε με όλες μας τις αισθήσεις και όμως δεν έχει συγκεκριμένη μορφή. Ακόμα και τα πιο σύγχρονα όργανα μέτρησης δεν μπορούν να τη δουν, να τη μετρήσουν, να τη σταθμίσουν· κι όμως, όλοι σχεδόν οι άνθρωποι συμφωνούν ότι υπάρχει. Και ενώ, για έναν και πλέον αιώνα, οι φυσιοδίφες αναλύουν τις διάφορες μορφές ζωής και την εξέλιξη της βιοποικιλότητας, αναπτύσσοντας θεωρίες για την φυσική επιλογή, την επιβίωση του ικανότερου, για εγωιστικά γονίδια κ.λπ., έχουν ξεχάσει ν’ αναζητήσουν εκείνο που συγκρατεί τη συνοχή του ζωντανού κόσμου, τη συνοχή του κάθε ατόμου, του ζευγαριού, της ομάδας και τέλος ακόμα και τη συνοχή της ανθρώπινης κοινότητας: την Aγάπη.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ
Gerald Hüther

ISBN: 978-960-8354-68-5                 διαστ.: 12 x 20,5        σελ.: 144               τιμή: € 15,14

Το αναξιοποίητο δυναμικό του ανθρώπινου εγκεφάλου. Εφόσον ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου εξαρτάται από τη χρήση που του γίνεται και του γινόταν μέχρι τώρα, τίθεται το ερώτημα τι πρέπει τελικά να κάνουμε, για να μπορέσει ο εγκέφαλός μας να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες που κρύβει μέσα του. Σε γλώσσα ζωντανή και με ύφος παραστατικό, ο νευροβιολόγος Gerald Hüther προσεγγίζει αυτό το ζήτημα και καταλήγει σε διαπιστώσεις που ανατρέπουν τη σημερινή μας εικόνα για τον κόσμο και μας αναγκάζουν να αναλάβουμε αυτό που μέχρι τώρα περισσότερο από πρόθυμα αποποιούμασταν: την ευθύνη.

bottom of page