top of page
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ.jpg

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΒΩΒΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Φώντας Λάδης
ISBN: 978-960-88487-3-3            διαστ.: 20 x 26              σελ.: 112                Τιμή: € 20.00
 

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μνήμες» το λεύκωμα των Φώντα Λάδη και Νίκου Θεοδοσίου «Οι Έλληνες στο Χόλιγουντ την εποχή του βωβού κινηματογράφου».
 

Πρόκειται για μια γλαφυρή εξιστόρηση της ζωής και της δράσης δεκάδων άγνωστων ώς σήμερα Ελλήνων ηθοποιών, παραγωγών και αιθουσαρχών, μεταναστών στις ΗΠΑ, από τις απαρχές του βωβού κινηματογράφου ώς το 1930, πολλοί από τους οποίους ακόμα ώς σήμερα είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό αλλά και στους ίδιους τους ιστορικούς της 7ης τέχνης.
               
Το λεύκωμα είναι προϊόν πολυετούς έρευνας των δυο συγγραφέων και ενός πολύμηνου ταξιδιού του Φώντα Λάδη το 2015 στις ΗΠΑ, στην προσπάθεια να επαληθεύσει και να συμπληρώσει τα στοιχεία που του είχε αποκαλύψει το 1985 ο 90χρονος τότε Θανάσης Λυμπέρης, ο οποίος είχε κάνει ηθοποιός στο Χόλιγουντ, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος».
               
Ονόματα, όπως ο ηθοποιός Δημήτρης Μήτσουρας, οι αδελφοί Γιώργος και Πέτρος Ρήγας, ο Δημήτρης Αλεξίου, ο Γιώργος Κουλούρης, η ανακάλυψη του Σεσίλ Ντεμίλ -πρώην πράκτορας- Ρίτα Καρίτα, ο παραγωγός Αντώνης Ξυδιάς και λεπτομέρειες για το έργο τους περιέχονται στο πρώτο και το δεύτερο μέρος του λευκώματος.
               
Στο τρίτο μέρος ο Ν. Θεοδοσίου μας ξεναγεί στη μυθιστορηματική ζωή του Αλέξανδρου Πανταζή, που παιδί ακόμα, μπάρκαρε από την Άνδρο και έφτασε στις ΗΠΑ, όπου έχτισε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, το μεγαλύτερο δίκτυο αιθουσών θεάτρου και κινηματογράφου, κάποιες από τις οποίες λειτουργούν με το όνομά του ακόμα και σήμερα.
           
Το λεύκωμα, που κυκλοφορεί σε ελληνική και αγγλική έκδοση περιέχει, εκτός από τα εντυπωσιακά, πρωτότυπα στοιχεία και δεκάδες σπάνια ντοκουμέντα, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που για πρώτη φορά  έρχονται στο φως.
               
Το έργο εντάσσεται στη σειρά των εκδόσεων «Μνήμες» και η αγγλική έκδοσή του γίνεται σε συνεργασία με το νεοσύστατο Ελληνοαμερικανικό Πρόγραμμα (Hellenic American Project - HAP) που ίδρυσε και διευθύνει στο πανεπιστήμιο CUNY της Νέας Υόρκης, ο γνωστός ποιητής και πανεπιστημιακός Νίκος Αλεξίου.
               

Πρέπει να τονιστεί ότι το λεύκωμα εκδίδεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
               
Τη γενική επιμέλεια και το συντονισμό της έρευνας είχε ο Γιάννης Χουτόπουλος, την επιμέλεια των κειμένων η Μαριάννα Κατσιμπάρου, την εποπτεία της αγγλικής έκδοσης η Θάλεια Μπίστικα και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο γνωστός γραφίστας Γιάννης Καρλόπουλος.
               
Την έκδοση του λευκώματος θα ακολουθήσει η δημιουργία ενός σχετικού ντοκιμαντέρ. Στόχος της εταιρείας «Μνήμες» είναι η δημιουργία ενός μικρού Μουσείου, στο οποίο θα εκτεθεί ολόκληρο το αρχείο του Θανάση Λυμπέρη και άλλα, συναφή με το θέμα υλικά.

ΚΥΚΛΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Σειρά ΛΑΒΥΡΙΝΟΙ – 1
Φίλιππος Φιλίππου 

ISBN: 978-960-7041-16-6            διαστ.: 12 x 20              σελ.: 310                Τιμή: € 15.00
 

Αθήνα, τέλη της δεκαετίας του '80. Το νέφος πνίγει τους πολίτες, η ζωή στην πρωτεύουσα είναι ήρεμη έως βαρετή, το τείχος του Βερολίνου δεν έχει πέσει ακόμα, το κύμα των μεταναστών δεν έχει πλημμυρίσει τη χώρα, η ανεργία πλήττει τους νέους, οι πολιτικές νεολαίες φθίνουν. Αυτή την εποχή, μια όμορφη κοπέλα, η Βέρα, βρίσκεται νεκρή μέσα στο αυτοκίνητο της στο Τροκαντερό, στο Παλιό Φάληρο, κι ως βασικός ύποπτος θεωρείται ένας ιδιοκτήτης κάβας ποτών, πρώην ναυτικός, ο Νικηφόρος Νικηφορίδης. Η αστυνομία τον ανακρίνει κι αυτός, επιχειρώντας να αποδείξει την αθωότητά του, συναντάει μερικούς από τους φίλους της νεκρής. Πρόκειται για έναν επιτυχημένο χημικό, έναν πτυχιούχο σχολής ηλεκτρονικών υπολογιστών, έναν παραγωγό βιντεοκασετών, έναν άνεργο. Ποιος είναι ο δράστης και ποιο το κίνητρο του εγκλήματος;

Σε αυτό το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα ο Φίλιππος Φιλίππου επιχειρεί μια περιπλάνηση στους αθηναϊκούς δρόμους και στις συνοικίες, δημιουργώντας συνηθισμένους ήρωες και ηρωίδες, ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Σε αυτούς στηρίζεται για να μιλήσει για τη μοναξιά και την πλήξη που ενδημούν στην τσιμεντούπολη. Η ιστορία που αφηγείται κρύβει έρωτες και πάθη, μα βασικά στοιχεία της είναι το μυστήριο και η αγωνία που συνυπάρχουν αρμονικά με πολιτικές αναφορές και κοινωνικές επισημάνσεις.

Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
Σειρά ΛΑΒΥΡΙΝΟΙ – 2
Τιτίνα Δανέλλη – Θανάσης Παπαρήγας 

ISBN: 978-960-7041-15-9            διαστ.: 12 x 20              σελ.: 227                Τιμή: € 12.00

 

"Ο ταγματάρχης" είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι διαφθοράς και εξουσίας, ένα ιδιότυπο κατασκοπικό κυνηγητό όπου οι θύτες και τα θύματα εναλλάσσουν ρόλους διαρκώς. Οι στόχοι απλοί: επιβίωση και υπεροχή. Το πεδίο δράσης: ένας παγκόσμιος ιστός με επίκεντρο την Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι κανόνες: ...απλώς δεν υπάρχουν.

Διπλωματικοί ακόλουθοι, γερουσιαστές, δημοσιογράφοι, ντετέκτιβς και τυχοδιώκτες συνεργάζονται και συγκρούονται, κυνηγώντας ο ένας τον άλλον και τη Νότιο Αφρική στην Τουρκία και από τη Γαλλία στις Η.Π.Α. Η δίψα για δύναμη και η ανάγκη για απαντήσεις κινούν τα "πιόνια" μέσα από ένα λαβύρινθο όπου οι φόνοι, τα ναρκωτικά, η "τρομοκρατία", ο ενθνικσμός και οι φιλοδοξίες επιταχύνουν την ανέλιξή τους ή διακόπτουν βίαια τη συμμετοχή τους σε αυτό το παιχνίδι.

Ο Θανάσης Παπαρήγας και η Τιτίνα Δανέλλη μας ταξιδεύουν στο ψυχροπολεμικό περιβάλλον της δεκαετίας του 1980, περιγράφοντας, σε νουάρ αποχρώσεις, τα αόρατα παιχνίδια εξουσίας που διαδραματίζονται πίσω από καθημερινά συμβάντα, όπως αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, πυρκαγιές και τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΜΠΙΡΑ ΜΕ ΓΡΑΝΑΔΙΝΗ
Σειρά ΛΑΒΥΡΙΝΟΙ – 3
Φώντας Λάδης:

ISBN: 978-960-7041-14-2            διαστ.: 12 x 20              σελ.: 111                Τιμή: € 7.00

 

Τι σχέση έχει ένας ασφαλιστής από την επαρχία, περαστικός από την Αθήνα, που βλέπει από το παράθυρο του ξενοδοχείου του ένα άγριο έγκλημα, με έναν Ίμβριο περιπτερά που αναγκάζεται να σκοτώσει ένα κλεφτρόνι; Τι συνδέει τη Σουάν Γιου, μια όμορφη στριπτιζέζ από την Ταϋλάνδη, με τον Άνταμ Κοσέφσκι, που έρχεται να βρει τη γυναίκα του στα πολωνέζικα στέκια της Αχαρνών; Ακόμα: τι περιέχει έναν μακρόστενο δέμα, τυλιγμένο με γούνες από κουνέλι; Γιατί η Αμαλία, μια Βραζιλιάνα, παντρεμένη με ένα βιοτέχνη που ζει στο Παγκράτι, σπρώχνει τη δεκαεφτάχρονη κόρη της στην αγκαλιά ενός μεσήλικα; Ποιος είναι, τέλος, ο μυστηριώδης "λαγός", που φλερτάρει τις κοπέλες, που δουλεύουν στα μπαρ του Κουκακίου;

Χίλιοι αδιέξοδοι "μικρόκοσμοι" εμφανίζονται συνεχώς και σβήνουν μέσα στα δυσδιάκριτα σύνορα της απλής, καθημερινής ζωής και του εγκλήματος. Παράνομα στοιχήματα και ύποπτες συναλλαγές στο διαδίκτυο, ανομολόγητες επιθυμίες και ερωτικά πάθη, εμπόριο όπλων, ναρκωτικά και ανελέητος ανταγωνισμός ανάμεσα στους νονούς της νύχτας. Ο Φώντας Λάδης, μετά από μακρόχρονη, επιτυχημένη θητεία στην ποίηση, την πεζογραφία και το δοκίμια έρχεται να μας δώσει με έναν δικό του, "κινηματογραφικό" τρόπο τη συνεισφορά του στην πεζογραφία της σύγχρονης πόλης.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ
Σειρά ΛΑΒΥΡΙΝΟΙ – 4
Πολύδωρος Σωπασής 

ISBN: 978-960-7041-21-0            διαστ.: 12 x 20              σελ.: 198                Τιμή: € 10.00

 

Αρχές του 1977. 
Ένας δεκαεννιάχρονος από το χωριό Λιβάδεια του Μυλοποτάμου Κρήτης φτάνει με πλοίο στη Νέα Υόρκη, μην μπορώντας να αντέξει τη φτώχεια και τη δυστυχία που μαστίζουν την οικογένειά του. Ύστερα από μικρό διάστημα περιπλάνησης σε διάφορα επαγγέλματα, εισχωρεί στη μαφία. Κατά τη διάρκεια ληστείας σε κεντρικό super market της Νέας Υόρκης πυροβολεί το φύλακα στο κεφάλι. Ύστερα από προδοσία συλλαμβάνεται. Οδηγείται προσωρινά στη φυλακή Parkers Island. Περιμένοντας την απόφαση των δικαστηρίων, μεταφέρεται, στη μια μετά από την άλλη, σε διάφορες φυλακές υψίστης ασφαλείας. Το παζλ συμπληρώνουν απόπειρες απόδρασης των κρατουμένων και ομηρίας των φυλάκων, καθώς και συχνές, βίαιες συμπλοκές. Ο Σωπασής πρωταγωνιστεί σε διάφορα επεισόδια και οδηγείται κάθε τόσο στην απομόνωση. Τελικά, ξεφεύγοντας μια σειρά από παγίδες, κερδίζει την ελευθερία του ύστερα από εννιά χρόνια και επιστρέφει στην Κρήτη. 
Ζώντας στο χωριό του, ξεδιπλώνει μέσα από ένα μακρύ flash-back όλα όσα έζησε, περιγράφοντάς τα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Το βιβλίο βγαίνει μετά από δεκατέσσερα χρόνια σε δεύτερη βελτιωμένη έκδοση και πρόλογο του Φώντα Λάδη, ο οποίος ανακάλυψε τη συγκλονιστική αυτή μαρτυρία σε ένα παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και λίγο αργότερα εντόπισε τον ίδιο το Σωπασή έγκλειστο και πάλι, τη φορά αυτή όμως στις ελληνικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στα Τρίκαλα.

Η REMINGTON ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ
Σειρά ΛΑΒΥΡΙΝΟΙ – 5

Ροβήρος Μανθούλης
ISBN: 978-960-7041-24-1            διαστ.: 12 x 20              σελ.: 227                Τιμή: € 12.00

 

"Ο Ορφέας είμαι εγώ και η Remington είναι η γραφομηχανή μου. Σ' αυτή γράφω τα μυθιστορήματα μου, τα οποία είναι αστυνομικά και, θα 'λεγα δημοφιλή. Η Remington το ξέρει κι έχει σηκώσει μύτη. Όταν κανείς μάθει από κοντά πώς γράφονται αυτά τα μυθιστορήματα, θ' αναρωτηθεί πού αρχίζω εγώ και πού τελειώνει η γραφομηχανή μου. Αν μάλιστα μάθει πως η Remington ήταν της μακαρίτισσας της θείας μου, θα αρχίσει να υποψιάζεται ίσως γιατί τα πλήκτρα επαναστατούν ενίοτε και δεν υπακούν".

Ένα βράδυ, ο Ορφέας, ένας Έλληνας συγγραφέας που ζει για χρόνια στο Παρίσι, θα παρατήσει τη Remington στην έπαρσή της και θα κατέβει στο δρόμο, θ' αναζητήσει το πορτοφόλι του. Θυμάται ότι το ξέχασε στο αδιάβροχό του, το οποίο βρίσκεται στο σάκο με τα άπλυτα. Και ο σάκος είναι στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Το Φιατάκι του είναι παρκαρισμένο κοντά στο Λούβρο. Όταν κατεβαίνει κάτω και ανοίγει το πορτμπαγκάζ μένει άναυδος. Αντικρίζει μπροστά του ένα μικροσκοπικό μισόγυμνο γυναικείο πτώμα.

Η Μόιρα, η Ίντα και η Λίζα, τρεις Ελληνίδες αδελφές με σεξουαλικές διαστροφές, η Σαλώμη, μια ψυχαναλύτρια που μελετά εγκλήματα υπνοβατών, η Τατιάνα, μια ιερόδουλος που κάνει πιάτσα στο δάσος της Βουλόνης, και ο Αστυνομικός Επιθεωρητής Λεό Μαρτινέζ είναι τα πρόσωπα που σχετίζονται με το φόνο και θα αναμιχθούν στην προσπάθεια διαλεύκανσής του.

Με το νέο του μυθιστόρημα, ο Ροβήρος Μανθούλης μας μεταφέρει στη νυχτερινή ατμόσφαιρα του Παρισιού, συνδυάζοντας την αστυνομική περιπέτεια και την ψυχανάλυση.

Ο ΞΕΝΟΣ ΦΑΕΘΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Σειρά ΚΟΣΜΟΙ – 1
Μάκης Πανώριος

ISBN: 978-960-7041-28-9            διαστ.: 12 x 17              σελ.: 262                Τιμή: € 12.78


Περιέχονται τα διηγήματα:

- "Ο Ξένος Φαέθων" 
- "Το ξωτικό" 
- "Ηθοποιός" 
- "Ξανά στη Νεφελοκοκκυγία" 
- "Στις πέντε το απόγευμα" 
- "Οι φθινοπωρινοί επισκέπτες" 
- "Φοίνιξ" 
- "Σαν εφιάλτης" 
- "Το αγόρι πριν βραδιάσει" 
- "Σκοτεινό Ευαγγέλιο" 
- "Μήνιν άειδε, θεά..." 
- "Μητέρα"

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ
Σειρά ΚΟΣΜΟΙ – 2
Τάσος Ρούσσος

ISBN: 978-960-7041-29-6            διαστ.: 12 x 17              σελ.: 109                Τιμή: € 8.52

 

Τρεις φίλοι, ένας Τούρκος κρυπτοχριστιανός, ένας Έλληνας και ένας Βούλγαρος στο σταυροδρόμι των λαών, στη Μικρά Ασία, ζουν ένα συνταρακτικό γεγονός. Ή έτσι νομίζουν. Φαντασία, μυστικισμός, ιστορία πλεγμένη αξεδιάλυτα με τον μύθο. Και ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας βγαίνει από τον θρύλο και μπαίνει στη ζωή τους. Και την οδηγεί σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Η ΑΘΗΝΑ ΔΑΓΚΩΝΕΙ
Σειρά ΓΕΦΥΡΕΣ – 1
Ειρήνη Χειρδάρη

ISBN: 978-960-7041-17-3            διαστ.: 14 x 21              σελ.: 127                Τιμή: € 8.00


Τέλη των 90ς, σε μια πόλη που αλλάζει. Μια νέα γυναίκα προσλαμβάνεται σαν ντίλερ χαπιών έκστασι από ένα κλαμπ. Ένα μοντέλο γίνεται escort, για να ξεπληρώσει τα χρέη της. Γυναίκες από το ανατολικό μπλοκ έρχονται στην Αθήνα, για να δουλέψουν σε βιοτεχνίες, και καταλήγουν σε στριπτιζάδικα ή πορνεία. Μια παρέα παιδιών του δρόμου προσπαθούν να επιβιώσουν σε απαγορευμένα για μικρά παιδιά σημεία της πόλης. Μια μητέρα φιλοσοφεί τη ζωή μέσα από ένα "σπίτι" του τριχίλιαρου. Ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι περιπλανιέται σε προγράμματα απεξάρτησης, μήπως και βρει έναν τρόπο να επικοινωνήσει ξανά με τη μεγάλη του αδελφή, η οποία έπεσε με τα μούτρα στην ηρωίνη. Τα τζάνκια της Ομόνοιας, καλωσορίζουν τους καινούριους που από τις πίστες των κλαμπς γλίστρησαν στην πλατεία του πάρε-δώσε. Εκεί που όλοι κάτι πουλούν ή κάτι ζητούν. Ναρκωτικά, όπλα, πλαστά διαβατήρια, κορίτσια, αγόρια... Αυτή η πλατεία είναι η πρώτη εικόνα που έχουν από την Αθήνα οι μετανάστες που έφτασαν εδώ ζητώντας μια καλύτερη ζωή. Θα τη βρουν;

Μια δημοσιογράφος παίζει με τα όρια ρεπορτάζ και λογοτεχνίας. Και γράφει σαν διηγήματα τις πραγματικές ζωές κάποιων κατοίκων της Αθήνας. Άλλοτε ψιθυρίζουν, άλλοτε ουρλιάζουν, ελπίζοντας η πόλη να τους προσέξει τώρα, να τους αγαπήσει επιτέλους. Αλλά εκείνη είναι πια άγρια. Στην είσοδό της, έπρεπε να είχαν βάλει μια ταμπέλα να προειδοποιεί τους νεοφερμένους: "Προσοχή, η Αθήνα δαγκώνει".

Τα κείμενα του βιβλίου δημοσιεύθηκαν, αρχικά, στα περιοδικά "Κλικ", "Γυναίκα" και "Cosmopolitan".

ΜΑΣΚΕΣ
Σειρά ΓΕΦΥΡΕΣ – 2
Ιλόνα Ταλάντσεβα

ISBN: 978-960-7041-19-7            διαστ.: 14 x 21              σελ.: 183                Τιμή: € 10.00


"Μάσκες". Μια συλλογή αφηγημάτων που αντιστοιχούν στις ιστορίες ρώσων μεταναστών, που αναζητούν στην Ελλάδα είτε δουλειά και στη συνέχεια μια καλύτερη ζωή και άλλες φορές απλώς τον έρωτα ή την περιπέτεια. Πρόκειται για ιστορίες αληθινές, χωρίς δάνεια από τη φαντασία. Σκληρές αλλά και με ένθετες, τρυφερές νότες που προσπαθούν να απαλύνουν την πραγματικότητα. Γυναίκες που παγιδεύονται σε ροζ κυκλώματα, οικογενειακά δράματα, άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά και κάνουν λάθος επιλογές. Ένα αδιάκοπο παιχνίδι ανάμεσα στην κορύφωση της ευτυχίας που οδηγεί στην πτώση και στην ελπίδα που γεννιέται ξανά. Ιστορίες του αεροπλάνου, που η Ιλόνα Ταλάντσεβα καταγράφει στα συχνά της επαγγελματικά ταξίδια Αθήνα-Μόσχα. Οι σελίδες του βιβλίου αυτού είναι καρπός του τρόπου ζωής της Ταλάντσεβα. Πρώτη ύλη του, οι ιστορίες των συνταξιδιωτών της. Τα κείμενα αυτά έχουν πρώτα δημιοσευθεί στη στήλη της συγγραφέως "Μάσκα: Ιστορίες μεταναστών", στη ρωσόφωνη εφημερίδα "Αθήνα και Ελλάς". Πίσω ακριβώς από τις μάσκες βρίσκονται καλυμμένα τα ονόματα των πρωταγωνιστών, που εκμυστηρεύτηκαν τη ζωή τους στη συγγραφέα χωρίς να επιδιώκουν τη δημοσιότητα.

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Σειρά ΓΕΦΥΡΕΣ – 3
ανθολόγηση Mark Falkoff

ISBN: 978-960-7041-20-3            διαστ.: 13 x 21              σελ.: 86                  Τιμή: € 10.00

 

Πρόκειται για μία συλλογή ποιημάτων που γράφηκαν από άντρες κρατουμένους στην πασίγνωστη πλέον αμερικανική ναυτική βάση της Κούβας. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2007 από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Αϊόβα με τον τίτλο "Poems from Guαntanamο; The Detainees Speak". Έκτοτε σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία και έχει ήδη μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Οι ποιητές του Γκουαντάναμο, όλοι τους μουσουλμάνοι, καταθέτουν την προσωπική τους εμπειρία από τον παράνομο και πολυετή εγκλεισμό τους, ζητώντας την προσοχή και τη συμπαράστασή μας. Την επιμέλεια έχει ο Μαρκ Φάλκοφ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις και νομικός εκπρόσωπος πολλών κρατουμένων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός μετά από αυτήν την έκδοση. Το βιβλίο συνοδεύουν κατατοπιστικά κείμενα των Μαρκ Φάλκοφ, Φλαγκ Μίλλερ και Άριελ Ντόρφμαν.

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ
Σειρά ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ – 1
Ροβήρος Μανθούλης

ISBN: 978-960-7041-25-8            διαστ.: 15 x 23              σελ.: 165                Τιμή: € 12.00

 

Η Δίκη του Αλκιβιάδη (που είναι ένα σύνολο από πολιτικές δίκες για το μέγα σκάνδαλο τρομοκρατίας και ιεροσυλίας του 415 π.Χ.) έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ψύχωση που χαρακτηρίζει τις διώξεις του μανιακού αμερικανού Γερουσιαστή Μακάρθυ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Και είναι σίγουρα η πιο συνταρακτική δίκη της αρχαιότητας. Αλλά κι αυτή για την οποία έχουμε τις περισσότερες πληροφορίες από αρχαίες πηγές.

Τόσο η δίκη όσο και ο βίος και η πολιτεία του Αλκιβιάδη, που σ' ένα βαθμό αναβλύζουν μέσα απ' αυτήν, αποτελούν ένα ελκυστικό ανάγνωσμα, με όλες τις ανατροπές και το σασπένς ενός πρωτότυπου δικαστικού μυθιστορήματος. Μέσα δε από αυτά που συνέβησαν την ταραχώδη εκείνη εποχή, των τελευταίων χρόνων του 5ου Αθηναϊκού αιώνα, αποκτούμε μια ζωντανή εικόνα του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού της φθίνουσας Δημοκρατίας, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Σειρά ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ – 2
Γιώργος Μανίκας

ISBN: 978-960-7041-27-2            διαστ.: 15 x 23              σελ.: 373                Τιμή: € 23.43

 

Μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1974, παρουσιάστηκε μια μεγάλη ευκαιρία με το άνοιγμα ενός νέου δρόμου για την πρόοδο και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Όμως, διαφορετικοί υπήρξαν οι σχεδιασμοί των ξένων κέντρων, δυστυχώς με όργανά τους Έλληνες πολιτικούς, έτσι ώστε να μπει και πάλι ο λαός στο περιθώριο και να συνεχιστεί η ολόπλευρη εθνική παρακμή.

Στο βιβλίο αυτό, που παρουσιάζει τα κυριότερα γεγονότα των τριάντα πέντε χρόνων της μεταπολίτευσης, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η αντίσταση στις επιδιώξεις της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού είναι δυνατή μέσα από τους αγώνες της κοινωνίας των πολιτών, με την καθοδήγηση μιας αναγεννημένης Αριστεράς. Έτσι ώστε να επικρατήσει η γνήσια, συμμετοχική, άμεση δημοκρατία, με αυτοδιαχειριζόμενη παραγωγή και οικονομία, χωρίς την παρέμβαση των εξουσιαστών και του κεφαλαίου.

bottom of page