top of page
Ο Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας.jpg

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΗΓΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ
Sigmund Freud

ISBN: 978-960-6840-73-9                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 186              τιμή: € 13,78

 

Οι ιδέες του Φρόυντ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία κυριάρχησαν κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.  Σήμερα, το ενδιαφέρον μας για μια ολοκληρωμένη εικόνα των θεωριών του αναζωπυρώνεται και είναι αξιοσημείωτο ότι η σύγχρονη ερμηνεία τους δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη του Φρόυντ πριν από έναv αιώνα. Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του 20ού αιώνα και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας.

 

Η επιστήμη ανακαλύπτει σήμερα ότι οι ψυχολογικές θεωρίες που διατύπωσε ο Φρόυντ με τις μελέτες του μπορούν να χρησιμεύσουν στη σύνδεση των διαφόρων κοινωνικοπολιτικών προεκτάσεων και τη σύμπλευση της ψυχανάλυσης με τον πολιτισμό, την κοινωνιολογία, την εθνολογία και τη θρησκειολογία. Στη σύνδεση αυτή αναφέρονται τα βιβλία του Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας, Τοτέμ και Ταμπού,  Ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του Εγώ, Το μέλλον μιας αυταπάτης, Ο άνδρας Μωυσής και η μονοθεϊστική θρησκεία.

 

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και η πρώιμη μελέτη του Η “πολιτισμική” σεξουαλική ηθική και σύγχρονη νευρικότητα, καθώς και οι δύο μελέτες που έγραψε το 1915 στη σκιά του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με τίτλο Επίκαιρες παρατηρήσεις για τον πόλεμο και το θάνατο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το υπό μορφή επιστολής προς τον Αϊνστάιν κείμενό του  «Γιατί πόλεμος;» κ.ά.

 

Όπως τονίζει ο Φρόυντ στο έργο του Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας στο πρόγραμμα της «Δημιουργίας» δεν περιέχεται η πρόθεση να είναι ο άνθρωπος «ευτυχισμένος». Αυτό που ονομάζουμε ευτυχία προέρχεται μάλλον από την ξαφνική ικανοποίηση συσσωρευμένων αναγκών και είναι σύμφωνα με τη φύση του δυνατό μόνο σαν επεισοδιακό φαινόμενο.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Terence Irwin

ISBN: 960-8354-25-0                       διαστ.: 14 x 21         σελ. 461               τιμή: € 29,54

Στο βιβλίο εξετάζονται οι σημαντικότερες φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας –οι Προσωκρατικοί, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Στωικισμός, ο Επικουρισμός, ο Νεοπλατωνισμός– καθώς και άλλοι σημαντικοί διανοητές, όπως οι τραγικοί ποιητές, οι ιστορικοί και οι συγγραφείς ιατρικών πραγματειών της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και οι πρώτοι συγγραφείς του Χριστιανισμού. Ο Irwin συζητά ζητήματα φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, όπως η ηθική, η θεωρία της γνώσης, η φιλοσοφία του νου και η φιλοσοφική θεολογία εντός του πνευματικού και ιστορικού πλαισίου τους.

Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
David Luscombe

ISBN: 978-960-8354-64-7                 διαστ.: 14 x 21        σελ.: 321               τιμή: € 25,32

Ο Μεσαίωνας διήρκεσε πολύ περισσότερο από μια χιλιετία: από τον προσηλυτισμό του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου στον Χριστιανισμό μέχρι τις αρχές του 16ου αι.. Στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, υπήρξε σημαντική συνέχεια στη σκέψη, σημειώθηκαν όμως και πολλές αλλαγές στις διάφορες φιλοσοφίες: ρήξεις, αναβιώσεις, και αναγεννήσεις. Το βιβλίο αυτό, δίνει σε αναγνώστες χωρίς πρότερη γνώση του αντικειμένου μια γοητευτική ενόραση στις μεσαιωνικές απόψεις σε θέματα όπως η αστρονομία, ο υλισμός, η νόηση αλλά επίσης και η φύση της ψυχής και ο Θεός.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Brian P. Copenhaver, Charles B. Schmitt

ISBN: 978-960-8354-59-3                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 720               τιμή: € 33,76

Η Φιλοσοφία της Αναγέννησης –η φιλοσοφία, δηλαδή, του 15ου και του 16ου αιώνα– εξετάζει την σχέση της αναγεννησιακής Φιλοσοφίας με τον Ουμανισμό, καθώς και τις μείζονες σχολές της αναγεννησιακής φιλοσοφίας, όπως είναι ο Αριστοτελισμός, ο Πλατωνισμός, ο Στωικισμός, ο Επικουρισμός, ο Σκεπτικισμός και η Φιλοσοφία της Φύσης. Πραγματεύεται επίσης με συνοπτικό τρόπο όλους τους σημαντικούς` στοχαστές της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των: Pomponazzi και Zabarella, Ficino, Pico και Patrizi, Valla, Ramus, Montaigne και Lipsius, Cardano, Telesio, Bruno και Campanella, More και Machiavelli.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Α’:
ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

John Cottingham

ISBN: 960-8354-03-Χ                        διαστ.: 14 x 21        σελ.: 338               τιμή: € 20,05

O John Cottingham ανιχνεύει τις προσπάθειες των τριών μεγάλων “ορθολογιστών” φιλοσόφων -του Descartes, του Spinoza και του Leibniz- να συγκροτήσουν μια νέα αντίληψη για το φυσικό κόσμο. Ένα σημαντικό εισαγωγικό βιβλίο για όποιον θέλει να μυηθεί στην αυγή της νεωτερικής σκέψης.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Β’:
ΕΜΠΕΙΡΙΣΤΕΣ

R. S. Woodhouse

ISBN: 960-8354-04-8                       διαστ.: 14 x 21         σελ.: 263               τιμή: € 16,88

Ποια είναι η πηγή της ανθρώπινης γνώσης; Ποια είναι η φύση της επιστήμης; Ο R. S. Woolhouse εξετάζει τις απόψεις και τα επιχειρήματα αρκετών εκπροσώπων της φιλοσοφίας που τείνουν να υπογραμμίσουν το ρόλο και τη σημασία που έχουν η εμπειρία και η παρατήρηση στις απαντήσεις που δίνονται σ’ αυτά τα ερωτήματα.
 

ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΕΛΙΤ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Josiah Ober

ISBN: 960-8354-12-9                       διαστ.: 17 x 24         σελ.: 558               τιμή: € 33,76

Ο Ober καταδεικνύει τους όρους, τη λειτουργία και τα αποτελέσματα ενός συνεχούς κοινωνικού ανταγωνισμού μεταξύ των λαϊκών μαζών -της πληθώρας των πολιτών- και των ομάδων ελίτ. Ανταγωνισμός που εκφράζεται σε πολιτικό επίπεδο με την αντίστοιχη δυνατότητα παρέμβασης τόσο στη διαδικασία συγκρότησης πολιτικής επιχειρηματολογίας, με στόχο την πειθώ, όσο και στη διαμόρφωση συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς. (Aπό τον πρόλογο του Γιώργου Μανιάτη)

ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
3η έκδοση, αναθεωρημένη και συμπληρωμένη
David Held

ISBN: 978-960-8354-73-9                 διαστ.: 17 x 24           σελ.: 468              τιμή: € 31,65

Το βιβλίο που διάβασαν περισσότεροι από 50.000 Έλληνες αναγνώστες. Οι δύο πρώτες εκδόσεις των Μοντέλων Δημοκρατίας αποδείχτηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς στους κόλπους των μελετητών και των ειδικών σε όλο τον κόσμο. Η περιεκτική και πολύπλευρη ανάλυση του David Held προσφέρει μια εισαγωγή στις κύριες αντιλήψεις της δημοκρατίας από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, καθώς και μια κριτική συζήτηση για το τι θα έπρεπε να σημαίνει σήμερα η δημοκρατία. Η νέα έκδοση αναθεωρήθηκε εκτενώς προκειμένου να συμπεριλάβει τις σοβαρές μεταβολές στην παγκόσμια πολιτική. Προστέθηκε ένα νέο κεφάλαιο για τη διαβουλευτική δημοκρατία, το οποίο εστιάζει όχι μόνο στο πώς μπορεί να διερευνηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική διαδικασία, αλλά και στο πώς η συμμετοχή αυτή μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις. Η πένα του συγγραφέα συνδυάζει τη σαφήνεια και τη γλαφυρότητα με την ακαδημαϊκή κατάρτιση και την πρωτοτυπία, καθιστώντας τα Μοντέλα Δημοκρατίας ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό βιβλίο για ερευνητές και σπουδαστές στον τομέα των πολιτικών επιστημών. Η τρίτη έκδοση συνιστά απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πολιτική, την πολιτική θεωρία και την πολιτική φιλοσοφία.

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ
Terry Eagleton

ISBN: 960-8354-43-9                       διαστ.: 17 x 24         σελ.: 514               τιμή: € 41,14

Με ποιον τρόπο θα μπορέσει να συναντηθεί η σκέψη με την αίσθηση, τον αισθησιασμό, το σώμα, τη γυναίκα; Με ποιον τρόπο θα μπορέσει η φιλοσοφία να βγει από την ψυχρότητα των διανοημάτων της και να συναντηθεί με την συγκίνηση που γεννά η τέχνη; Πώς ο πολίτης της μοντέρνας καπιταλιστικής κοινωνίας θα μπορέσει να πειστεί ότι τη ζωή, όπου όλα τείνουν να γίνουν καταναλωτικά αγαθά, αξίζει να την ζει κανείς και ότι οι στόχοι της κοινωνίας μπορούν να είναι και δικοί του; Ο Terry Eagleton, αριστερός διανοούμενος που παρά την κριτική του στον σταλινισμό συνεχίζει να πιστεύει στην ανάγκη και την δυνατότητα μιας βαθιάς αλλαγής στον κόσμο, εντοπίζει την ανάδυση των ερωτημάτων αυτών, που μένουν απόλυτα επίκαιρα ως τις μέρες μας.

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Patricia Castelli

ISBN: 978-960-8354-77-7                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 324              τιμή: € 26,38

Αυτό το οποίο εξετάζεται στο βιβλίο δεν είναι μια σφαιρική αναφορά στην ιστορία της αισθητικής της Αναγέννησης. Θίγονται μόνο κάποιες από τις σημαντικότερες πλευρές, προκειμένου να καταδειχθεί όχι μόνο η σπουδαιότητα των εμφανιζόμενων καινοτομιών σε σχέση με το γούστο του 15ου και του 16ου αιώνα, αλλά και οι διαφορετικές εξυφάνσεις και προσανατολισμοί των στοχαστών, οι οποίοι συνέβαλαν στον προσδιορισμό των «προγραμμάτων» του πολιτισμού της συγκεκριμένης εποχής.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ
Περικλής Π. Βασιλόπουλος

ISBN: 978-960-6840-34-0                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 158              τιμή: € 8,00

Τι κάνει όλους αυτούς –Μαρξ, Αγκαμπέν, Ίγκλετον, Γκυ Ντεμπόρ- και προφανώς αρκετούς άλλους, να προβληματίζονται, να αμφισβητούν, να απορρίπτουν και εμάς να δυσφορούμε, να δυσανασχετούμε, να ανησυχούμε; Μήπως πρόκειται απλά για το ανικανοποίητο των ανθρώπων ή μήπως όλα αυτά σημαίνουν την αναζήτηση κάποιου ξέφωτου προς την ανθρώπινη ολοκλήρωση; Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι συνομιλίες του βιβλίου αυτού με τον καλύτερο ίσως συνομιλητή, τον «εαυτό».

ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΣΙΚΗ / ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ
Jean-Jacques Rousseau

ISBN: 960-8354-39-0                       διαστ.: 14 x 21         σελ.: 284               τιμή: € 18,00

Τα νομοθετικά σχέδια του Jean-Jacques Rousseau για την Κορσική και την Πολωνία αποτελούν δύο από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα γραφής του κορυφαίου στοχαστή, προκειμένου να προσεγγίσουμε τη σχέση θεωρίας και πράξης, ένα από τα μείζονα και διαχρονικά ζητήματα στην ιστορία των ιδεών και των κινημάτων.

ΦΥΣΙΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ
Από τους προσωκρατικούς στην κριτική θεωρία
Κωνσταντίνος Ράντης

ISBN: 978-960-8354-79-1                       διαστ.: 14 x 21         σελ.: 238               τιμή: € 18,98

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνον στους θιασώτες της σύγχρονης φιλοσοφίας και κριτικής κοινωνικής θεωρίας, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό το οποίο έχει ευαισθητοποιηθεί έναντι της σαρωτικής καταστροφής της φύσης και αναζητεί μία σχέση συμφιλίωσης ανάμεσα στην κοινωνία και τη φύση.

Έχει δε βαρύνουσα σημασία για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, καθώς αποδομεί τα έωλα στερεότυπα της νεοελληνικής κοινωνίας έναντι της αρχαιοελληνικής, και καταδεικνύει την απόσταση ανάμεσα στην σύγχρονη και την αρχαιοελληνική αντίληψη για την φύση

Ο ΣΤΩΙΚΟΣ MONTESQUIEU
Νόμος και ελευθερία
Αλέξανδρος Α. Χρύσης

ISBN: 978-960-8354-82-1                       διαστ.: 14 x 21         σελ.: 363               τιμή: € 26,38

Στην ιστορία των ιδεών του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, το έργο του Montesquieu κατέχει ασφαλώς μια εξέχουσα θέση, αποτελώντας ταυτόχρονα αντικείμενο πολλαπλών και διαφορετικών ερμηνευτικών θεωρήσεων. Από την πλευρά του, ο συγγραφέας του βιβλίου υποστηρίζει τη στωική ρίζα της φιλοσοφίας του Montesquieu και επιχειρεί να αναδείξει επιμέρους πτυχές του έργου του αριστοκράτη στοχαστή, με βασικό άξονα αναφοράς το διαχρονικό φιλοσοφικό ζήτημα της σχέσης ελευθερίας και αναγκαιότητας. Η γνωσιοθεωρητική θέση του νόμου στη φιλοσοφία του Montesquieu, το ζήτημα του φιλοσοφικού και ιστορικού ντετερμινισμού του, καθώς και εκείνο της πολιτικής ελευθερίας, είναι ορισμένα μόνον από τα κρίσιμα θέματα που συζητούνται στις σελίδες του βιβλίου. 

Αποτελεί κεντρική θέση αυτής της μελέτης ότι, στο πεδίο μάχης που είναι η φιλοσοφία, o στωικός Montesquieu αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια δογματικής χειραγώγησής του. Ο Montesquieu δεν υπήρξε απολογητής της φεουδαρχίας, αλλά ούτε και φιλελεύθερος fur ewig. Ο στοχασμός του στωικού Montesquieu, αυτού του ένθερμου υποστηρικτή ενός κοσμοπολιτικού ανθρωπισμού, δεν εγκλωβίστηκε τελικά στα ασφυκτικά ταξικά όρια του φεουδαρχικού κόσμου που έδυε, αλλά ούτε και σε εκείνα του καπιταλιστικού κόσμου που ανέτελλε στην εποχή του. Ζώντας σε μια εποχή μετάβασης, ο δημιουργός του "Πνεύματος των νόμων", τηρουμένων των όποιων ιστορικών αναλογιών, δεν μπορεί παρά να έχει κρίσιμο και χρήσιμο λόγο και στους δικούς μας μεταβατικούς καιρούς.

ΜΑΡΞ
Peter Singer

ISBN: 978-960-8354-45-6                       διαστ.: 11 x 17         σελ.: 148               τιμή: € 12,67

Ο Peter Singer έχει καταφέρει με επιτυχία να προσδιορίσει το κεντρικό όραμα που ενοποιεί όλη τη σκέψη του Μαρξ. Μας δίνει, επομένως, τη δυνατότητα, μέσα σε λίγες μόνο σελίδες, να συλλάβουμε τη σκέψη του Μαρξ συνολικά, όχι μόνο σαν οικονομολόγο ή σαν κοινωνικό επιστήμονα. Εξηγεί τις έννοιες της αλλοτρίωσης και του ιστορικού υλισμού, την οικονομική θεωρία του Κεφαλαίου, με απλά λόγια, και καταλήγει κάνοντας έναν απολογισμό της κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Μαρξ.

ΧΕΓΚΕΛ
Peter Singer

ISBN: 978-960-8354-49-4                       διαστ.: 11 x 17         σελ.: 148               τιμή: € 13,71

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το έργο του Χέγκελ δυσνόητο και εξαιρετικά δύσκολο· παρ' όλα αυτά η σπουδαιότητα και η επιρροή του είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένες. Με την παρούσα σύντομη εισαγωγή του Peter Singer στη σκέψη του Χέγκελ κανείς δεν έχει πλέον δικαιολογία να δηλώνει ότι αγνοεί τα κύρια σημεία της φιλοσοφίας του Γερμανού φιλοσόφου.

bottom of page