top of page
Το Θέατρο Της Δύσης Α'.png

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΤΟΜΟΣ Α'
Στοιχεία της ιστορίας της δραματουργίας, της σκηνοθεσίας και του θεατρικού χώρου
Paolo Bosisio - Eλίνα Νταρακλίτσα

ISBN: 978-960-6840-70-8          διαστ.: 21 x 29             σελ.: 520             Τιμή: € 38         
 

Το βιβλίο Το θέατρο της Δύσης. Στοιχεία της ιστορίας της δραματουργίας, της σκηνοθεσίας και του θεατρικού χώρου του Paolo Bosisio και της Ελίνας Νταρακλίτσα έχει σκοπό να αναπληρώσει τα υπάρχοντα κενά στην επιστή μη της θεατρολογίας, αλλά και στον εκδοτικό χώρο της Ελλάδας. Η δημιουργία του συγκεκριμένου έργου βασίστηκε σε επιστημονικά κριτήρια και σε μια άρτια μεθοδολογία, καθώς καταγράφεται ένα πλούσιο υλικό, δοσμένο με τρόπο ευανάγνω στο, κατανοητό και συνοπτικό. Το ενδιαφέρον των συγγραφέων εντοπίζεται στις χώρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε κάθε ιστορική περίοδο. Έτσι, το βάρος δεν δίνεται κάθε φορά στον ίδιο τομέα ή χώρο, αλλά στη σπουδαιότη τα της συμβολής του 
και στην καταλυτική του παρουσία για τη διαμόρφωση των πρακτικών και θεωρητικών θεατρικών εξελίξεων. Στον B ́ τόμο περιλαμβάνεται και το παράρτημα Ιστορία του ελληνικού θεάτρου από τον 17ο στον 21ο αιώνα. Μια επισκόπηση, γραμμένοαπό την Ελίνα Νταρακλίτσα, διότι κρίθηκε χρήσιμο για τους Έλληνες αναγνώστες.

Αναστολή, Σύμπτωμα και Άγχος.jpg

Ο ΦΡΟΫΝΤ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ... ΜΕ ΑΓΧΟΣ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Sigmund Freud
ISBN: 978-960-6840-75-3                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 182              τιμή: € 10,00


Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας γράφτηκε από τον Φρόυντ τον Ιούλιο του 1925, αναθεωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά (τουλάχιστον ένα απόσπασμά του) στα τέλη Φεβρουαρίου του 1926.
Τα θέματα που πραγματεύεται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και υποδηλώνουν ότι ο Φρόυντ αντιμετώπισε δυσκολία στο να ενοποιήσει τη δουλειά του. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι, παρά τα παράπλευρα θέματα που θίγει, το κεντρικό ζήτημα είναι το πρόβλημα του άγχους, ένα ζήτημα τόσο ψυχολογικό, όσο και κοινωνικό, που απασχόλησε συστηματικά τον πατέρα της ψυχανάλυσης σε όλη τη διάρκεια της επιστημονικής του πορείας.

Γιατί Πόλεμος.jpg

ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΟΣ;
Sigmund Freud - Albert Einstein

ISBN: 978-960-6840-74-6                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 78              τιμή: € 8,00

 

Άνοιξη του 1931
Το Διεθνές Ινστιτούτο για Πνευματική Συνεργασία, που υπάγεται στην Κοινωνία των Εθνών, είχε ξεκινήσει το 1931 ένα πρόγραμμα που ζητούσε από κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής να συζητήσουν σε ανοιχτές επιστολές που θα αντάλλασσαν μεταξύ τους, θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Καλοκαίρι του 1932
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν καλείται να επιλέξει μία προσωπικότητα και να αλληλογραφήσει μαζί της για ένα φλέγον διαχρονικά κοινωνικό ζήτημα. Ο Αϊνστάιν επιλέγει τον Σίγκμουντ Φρόυντ. Θέμα της αλληλογραφίας, η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και οι τρόποι αποφυγής του πολέμου για τις επόμενες γενιές.

Άνοιξη του 1933
Εκδίδονται στο Παρίσι σε τρεις γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά) οι επιστολές του 'Αϊνστάιν με τον Φρόυντ. Δυστυχώς τα σύννεφα του πολέμου είχαν ήδη ξεκινήσει να ξαναμαζεύονται πάνω απο την Ευρώπη και η έκδοση έγινε σε μόλις 2000 αριθμημένα αντίτυπα των οποίων η κυκλοφορία απαγορεύτηκε στη Γερμανία.

Οι φρικαλεότητες του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν το θέμα του πολέμου στην επικαιρότητα. Τι είναι ο πόλεμος; Είναι, άραγε, κάτι που υπακούει στις εσωτερικές αρχέγονες παρορμήσεις του ανθρώπου, ή είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που ακολουθεί ευρύτερες και περίπλοκες διαδικασίες που οδηγούν τη σημερινή φάση ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού, τον ενεργειακό πόλεμο και το ξαναμοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής και στην παγκόσμια κυριαρχία; Δυστυχώς, οι επιστολές του Αϊνστάιν και του Φρόυντ παραμένουν επίκαιρες.

Ο Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας.jpg

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΗΓΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ
Sigmund Freud

ISBN: 978-960-6840-73-9                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 186              τιμή: € 13,78

 

Οι ιδέες του Φρόυντ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία κυριάρχησαν κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.  Σήμερα, το ενδιαφέρον μας για μια ολοκληρωμένη εικόνα των θεωριών του αναζωπυρώνεται και είναι αξιοσημείωτο ότι η σύγχρονη ερμηνεία τους δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη του Φρόυντ πριν από έναv αιώνα. Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του 20ού αιώνα και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας.

 

Η επιστήμη ανακαλύπτει σήμερα ότι οι ψυχολογικές θεωρίες που διατύπωσε ο Φρόυντ με τις μελέτες του μπορούν να χρησιμεύσουν στη σύνδεση των διαφόρων κοινωνικοπολιτικών προεκτάσεων και τη σύμπλευση της ψυχανάλυσης με τον πολιτισμό, την κοινωνιολογία, την εθνολογία και τη θρησκειολογία. Στη σύνδεση αυτή αναφέρονται τα βιβλία του Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας, Τοτέμ και Ταμπού,  Ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του Εγώ, Το μέλλον μιας αυταπάτης, Ο άνδρας Μωυσής και η μονοθεϊστική θρησκεία.

 

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και η πρώιμη μελέτη του Η “πολιτισμική” σεξουαλική ηθική και σύγχρονη νευρικότητα, καθώς και οι δύο μελέτες που έγραψε το 1915 στη σκιά του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με τίτλο Επίκαιρες παρατηρήσεις για τον πόλεμο και το θάνατο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το υπό μορφή επιστολής προς τον Αϊνστάιν κείμενό του  «Γιατί πόλεμος;» κ.ά.

 

Όπως τονίζει ο Φρόυντ στο έργο του Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας στο πρόγραμμα της «Δημιουργίας» δεν περιέχεται η πρόθεση να είναι ο άνθρωπος «ευτυχισμένος». Αυτό που ονομάζουμε ευτυχία προέρχεται μάλλον από την ξαφνική ικανοποίηση συσσωρευμένων αναγκών και είναι σύμφωνα με τη φύση του δυνατό μόνο σαν επεισοδιακό φαινόμενο.

Αισθητική του Χιούμορ.jpg

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ
Luigi Pirandello

ISBN: 978-960-6840-61-6                 διαστ.: 14 x 21           σελ.: 428              τιμή: € 22,00

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ & ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ

Η "Αισθητική του χιούμορ" του Λουίτζι Πιραντέλλο διαφέρει πολύ από το μέχρι σήμερα γνωστό -τουλάχιστον στη χώρα μας- έργο του. Δεν πρόκειται για ένα θεατρικό κείμενο, ένα μυθιστόρημα ή μια νουβέλα, αλλά για ένα δοκίμιο περί αισθητικής όπου εκθέτονται όλες οι φιλοσοφικές του απόψεις. Στο έργο αυτό που γράφτηκε σε μια περίοδο δημιουργικής παύσης -από τον Αύγουστο του 1907 έως τα μέσα του 1908-, ως προς τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές και μη δραστηριότητές του θα συναντήσουμε το θεατράνθρωπο-στοχαστή που καταγράφει τις ιδέες του για τη σύγχρονη και παλαιότερη τέχνη, καθώς και για την ύλη από την οποία είναι φτιαγμένη. Επίσης παρουσιάζεται η κριτική του ανάλυση σχετικά με το ποιοι "νόμοι" θα έπρεπε να ισχύουν για την καλλιτεχνική δημιουργία στις μέρες μας.

 

ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ
Ταξικές διαφοροποιήσεις των οικογενειακών πρακτικών
Αιμιλία Φάκου

ISBN: 978-960-6840-59-3          διαστ.: 17 x 24             σελ.: 492             Τιμή: €22

 

Αντικείμενο του βιβλίου είναι η κοινωνιολογική μελέτη της σχέσης οικογένειας - σχολείου.
Στόχος της έρευνας είναι να μελετήσει αν και με ποιον τρόπο διαφοροποιούνται οι διαδικασίες κοινωνικοποίησης και οι μορφωτικές πρακτικές τις οποίες αναπτύσσουν οικογένειες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, και σε ποιο βαθμό αυτές οι διαφοροποιήσεις επηρεάζουν τη σχέση με το σχολείο.
Οι μορφωτικές πρακτικές οι οποίες αναπτύσσονται στο εσωτερικό μιας οικογένειας και οι τρόποι επικοινωνίας των γονέων με τον σχολικό θεσμό αποκτούν ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτουν βαθύτερες κοινωνικές ανισότητες.
Ειδικότερα, σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την εκπαιδευτική και κοινωνική πράξη.

Το παρόν βιβλίο βασίζεται στη διδακτορική διατριβή τής συγγραφέως, η οποία αντλεί από το έργο του Bourdieu και του Βernstein, και η οποία διερευνά τις ταξικές διαφοροποιήσεις των οικογενειακών μορφωτικών πρακτικών και της σχέσης που αναπτύσσουν οι γονείς με το σχολείο.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ CARLO GOZZI
Η σκιαγράφηση της μακραίωνης διαδρομής του παραμυθοδράματος από τις βενετικές σκηνές του 18ου στην όπερα του 21ου αιώνα
Eλίνα Νταρακλίτσα

ISBN: 978-960-6840-65-4          διαστ.: 14 x 21             σελ.: 344             Τιμή: € 19
 

Ο Ιταλός δραματουργός Κόμης Κάρλο Γκότσι (Conte Carlo Gozzi) που καθόρισε τις θεατρικές και πολιτιστικές εν γένει εξελίξεις στη Βενετία του 18ου αιώνα, έχει γίνει γνωστός στη χώρα μας μόνο διαμέσου δύο παραμυθοδραμάτων του που διασκευά- στηκαν κατά τη σύγχρονη εποχή σε λιμπρέτα όπερας. Ο λόγος για τις όπερες «Του- ραντώ» του Giacomo Puccini, σε λιμπρέτο των Giuseppe Adami και Renato Simoni, και «Η αγάπη για τα τρία πορτοκάλια» σε λιμπρέτο και σύνθεση του Sergei Prokofiev. Ο Γκότσι δραστηριοποιείται στη Βενετία, όπου εκείνα τα χρόνια είναι η κοιτίδα του πολιτισμού στην Ιταλία και όπου το θέατρο δεν αποτελεί για τον λαό μια απλή διασκέδαση και διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά μια διαρκή απασχόληση εκπεφρασμένη με πάθος και συμμετοχή στα πλούσια καλλιτεχνικά δρώμενα. Η θεατρική παραγωγή του εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτότυπης άνθισης της παραμυθιακής λογοτεχνίας στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, η οποία αναπτύσσεται ταυτόχρονα με την εγκαθίδρυση της αισθητικής βασιλείας του ρεύματος του ροκοκό. 

Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1900 - 1940

Eλίνα Νταρακλίτσα

ISBN: 978-960-6840-60-9          διαστ.: 17 x 24             σελ.: 894             Τιμή: € 37,50
 

Η φιλοδοξία του έργου αυτού είναι να παρουσιάσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τον χάρτη της σύγχρονης ιταλικής δραματουργίας στην Ελλάδα κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα. Ο στόχος είναι να φωτιστεί η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δραματουργικής δραστηριότητας και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος μεταξύ ελληνικής και ιταλικής επικράτειας για την ανάδειξη της πολιτισμικής συμβίωσης των δύο χωρών, καθώς και η αναπλήρωση των κενών, κυρίως, στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
Η διερεύνηση των στοιχείων ξεκινά από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και φθάνει μέχρι το 1940, μια ημερομηνία ορόσημο για τα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα της Ελλάδας. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι αυτή του Dario Niccodemi, του Aldo De Benedetti, του Massimo Bontempelli και του Pier Maria Rosso di San Secondo, τα έργα των οποίων γνώρισαν επιτυχία και κατά τη σύγχρονη εποχή, η έρευνα ξεπερνά τα αρχικά χρονικά όρια, αγγίζοντας τη δεκαετία του ’90.
Η ιταλική δραματουργία έχει μεγάλη σημασία για τη μελέτη του ελληνικού θεάτρου κατά την περίοδο που εξετάζουμε, καθώς έδωσε το έναυσμα για την περαιτέρω καλλιτεχνική δημιουργία, έγινε αφορμή για να βρουν εργασία πολλοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες, εκτίναξε στο απόγειο τις καριέρες πολλών πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών και λειτούργησε ως γέφυρα πολιτιστικής επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, ως μήτρα γέννησης και αναγέννησης του εγχώριου θεάτρου που τελούσε υπό λήθαργο εκείνα τα χρόνια, ως μεσολαβητικός δίαυλος μεταξύ των δύο ιστορικών - καλλιτεχνικών περιόδων: των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα και του δευτέρου ημίσεως του 20ού.  
Συνοψίζοντας, η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη συνθετική παρουσίαση της ιταλικής σύγχρονης δραματουργίας στην Ελλάδα από το 1900 έως το 1940. Εμπεριέχει και αναλύει τα θεατρικά έργα, τις μεταφράσεις τους στην ελληνική γλώσσα, τις παραστάσεις και την κριτικογραφία για όλους τους σύγχρονους ιταλούς δραματουργούς που έγιναν γνωστοί στη χώρα μας εκείνη την περίοδο. 

Σκέψεις για την ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
με αφορμή την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του ομώνυμου έργου
Φίλιππος Τσαλαχούρης

ISBN: 978-960-6840-64-7          διαστ.: 11 x 16             σελ.: 60             Τιμή: € 8
 

Ο γνωστός συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης κατέγραψε και μοιράζεται με εμάς σκέψεις και προβληματισμούς που προέκυψαν από την συγγραφή της τρίτης συμφωνίας του.
Σκέψεις και προβληματισμούς για τον χρόνο, την τέχνη, τον άνθρωπο, την σχέση ανάμεσα τους, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις αφηρημένες έννοιες και τους συγκεκριμένους εαυτούς μας.
Ένας μονόλογος που γεννά αντίλογο και καταλήγει σε μία συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη. 

ΠΕΡΙ ΛΥΧΝΩΝ ΑΦΑΣ
Παναγιώτης Πασπαλιάρης

ISBN: 978-960-6840-62-3          διαστ.: 14 x 21        σελ.: 368             Τιμή: € 16

Ποιοι είμαστε; Πώς πορευτήκαμε μέσα στους αιώνες. Πώς μεγαλυνθήκαμε και πώς πέσαμε; Τι είναι αυτό το ελληνορθόδοξο που δομεί τις ιδιαίτερες προσωπικότητες αλλά και την εθνική μας ιδεολογία; Πώς παράγει τον διχασμό της ψυχής μας αλλά και τον αναγεννώμενο διχασμό του λαού μας;
Στρατηγοί, βασιλιάδες, πολιτικοί, μα και ποιητές, ζωγράφοι και μελωδοί, παρελαύνουν για να μας διηγηθούν τα περασμένα μεγαλεία μας, αλλά και τα σημαδεμένα στο συλλογικό μας ασυνείδητο βάσανα.
Ιστορίες, επιλεγμένες με κριτήριο το τι μπορούν να πουν για την ψυχή μας. Γραμμένες με απλό τρόπο, ώστε να καταλάβει και ο αμύητος στην ιστορία ποια είναι η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, αλλά και τι μας εμποδίζει από το να ξανασηκωθούμε. Τι είναι αυτό που γίνεται πλεονέκτημα και προάγγελος επιτυχίας κάθε φορά που βγαίνουμε έξω από τα σύνορά μας. Αυτό το ίδιο που θάβει τα όνειρα μας στη γη που γεννηθήκαμε.
Το ελληνορθόδοξο, λοιπόν.

ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Σόνια Ζαχαράτου

ISBN: 978-960-6840-58-6          διαστ.: 16 x 23             σελ.: 346             Τιμή: € 16
 

Είκοσι πέντε προσωπικότητες της διανόησης, φιλόσοφοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες διεθνούς κύρους καταθέτουν τις σκέψεις τους αποκαλύπτοντας το έργο τους, τους προβληματισμούς τους και πτυχές της προσωπικής ζωής τους.

Κομμάτια της αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας, η πολυπλοκότητα της πολιτικής, οι απαρχές της τρομοκρατίας, η ομορφιά της αρχαιολογικής σκαπάνης και των μύθων, η ασκητική της μουσικής, τα όρια της λογοτεχνίας, η γοητεία του θεάτρου, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών, έννοιες υπαρξιακές και αξίες διαχρονικές ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

Εκ βαθέων συζητήσεις, άλλοτε τολμηρές κι άλλοτε ευαίσθητες και τρυφερές, αυθόρμητες και συχνά λυτρωτικές, ανοίγουν στοχαστικούς δρόμους και συγχρόνως συνθέτουν 25 σπάνια πορτρέτα.

Είκοσι τρεις συνεντεύξεις και μία εκρηκτική συζήτηση ανάμεσα σε δύο λόγιους· σαν μονόπρακτα σε θέατρο δωματίου, όπου τίποτα δεν είναι προβλέψιμο…

bottom of page